W skrócie:
Truskawki z bezą i bitą śmietaną – przepis na szybki deser
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 3 minuty.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
500 g truskawek,
100-150 g bezików,
250 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36 procent, lub gotowa bita śmietana w sprayu.
Jak zrobić ekspresowy deser z truskawek?
Sposób przygotowania:
Na początku pokrój truskawki na mniejsze kawałki. Mogą być ćwiartki lub plasterki, w zależności od ich wielkości.
Następnie jeśli używasz schłodzonej śmietanki, ubij ją mikserem na sztywno. Jeśli masz gotową bitą śmietanę w sprayu, po prostu nią energicznie potrząśnij.
Na koniec w miseczkach lub pucharkach ułóż warstwami najpierw delikatnie pokruszone beziki, następnie dużą porcję bitej śmietany, a na koniec pokrojone truskawki. Możesz powtórzyć warstwy, aby stworzyć efektowniejszy deser.
Taki deser czasami dekorują listkami świeżej mięty, aby atrakcyjnie kontrastował z czerwonym kolorem owoców.
Jak widzisz, jest to ultra szybki deser nawiązujący do tradycji brytyjskiego deseru Eton Mess. Tamten deser ma bogatszy smak, gdyż pokrojone owoce macerowane są w occie balsamicznym z cukrem pudrem. Ważne, aby jeść deser tuż po przygotowaniu, aby bezy były jeszcze chrupiące. Zachęcam do wymieszania truskawek z łyżeczką ekstraktu z wanilii, aby przysmak nabrał dodatkowego aromatu. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
