Domowy kisiel z rabarbaru z nutą wanilii. Zdrowy deser, który zrobisz w 30 minut

Gabriela Fedyk
Kisiel z rabarbaru to zdrowy deser bez wyrzutów sumienia.
Kisiel z rabarbaru to zdrowy deser bez wyrzutów sumienia. Piotr Krzeslak/Getty Images
Słodko-kwaśny, lekki, jedwabisty i przywołujący mnóstwo wspomnień. Kisiel z rabarbaru wraca w wielkim stylu – tym razem z nutą wanilii i cytryny. Ten domowy deser to coś więcej niż smak dzieciństwa – to letni rytuał, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale też wspiera trawienie i odświeża ciało. Sprawdź, jak go przygotować.

Spis treści

Kisiel z rabarbaru z nutą wanilii i cytryny. Przepis na letni deser

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 3

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru (najlepiej różowego, ale niekoniecznie),

  • 600 ml wody,

  • 30 g cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodszy kisiel),

  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego,

  • skórka starta z 1/4 cytryny (opcjonalnie, ale warto),

  • 100 ml zimnej wody,

  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić kisiel z rabarbaru?

  1. Rabarbar dokładnie umyj, nie obieraj – łodygi pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.

  2. Do garnka dodaj 600 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie.

  3. Przelej wszystko przez gęste sitko – przetrzyj jak najwięcej miąższu do powstałego soku.

  4. Odsączony sok z musem wlej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier, wanilię i skórkę cytrynową.

  5. W 100 ml zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i powoli wlewaj do soku rabarbarowego, mieszając bez przerwy.

  6. Gotuj przez około 3 minuty na małym ogniu, aż kisiel zgęstnieje i będzie błyszczący.

  7. Podawaj na ciepło lub schłodzony, np. z truskawkami, kleksem jogurtu naturalnego albo posypany podprażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Domowy kisiel z rabarbaru jak wspomnienie dzieciństwa

Domowy kisiel z rabarbaru to coś więcej niż tylko deser. To podróż w czasie do kuchni babć, w których łyżka mieszała w garnku coś, co kipiało różowością i obietnicą słodyczy. Głównym bohaterem jest tutaj rabarbar ze swoją charakterystyczną kwaskowatą nutą.

W przeciwieństwie do gotowych deserów domowy kisiel to czysta natura. Mało składników, dużo smaku, zero niepotrzebnych dodatków. Doskonale sprawdza się jako lekki deser po obiedzie, przekąska w upalne popołudnie, albo nawet śniadanie na słodko. Jego zaletą jest też to, że można go jeść na ciepło i na zimno, z dodatkami albo sauté – zawsze jest pysznie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

GORĄCY TEMAT
„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Wróć na i.pl Portal i.pl