Na tłusty czwartek posmakuj pączków z budyniem. Puszyste, lekkie i wypełnione kremowym nadzieniem. Z trudem poprzestaniesz na jednym

Anna Daniluk
Domowe pączki wypełnione kremem z budyniu to frykas idealny nie tylko na karnawał.
Domowe pączki wypełnione kremem z budyniu to frykas idealny nie tylko na karnawał. Giovanni Bortolani/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Własnoręcznie smażone pączki z budyniem to przepis, który może łączyć pokolenia. Możliwe, że pamiętasz je z czasów, gdy przyrządzałeś je razem z babcią albo z odwiedzania pobliskiej piekarni. Proponuję ci nieco czasochłonny przepis, który wart jest zachodu. Aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku, dodaj do niego ekstrakt z wanilii i otartą skórkę z cytryny. Ten przysmak wprost rozpływa się w ustach. Przekonaj się sam, jakie są pyszne.

W skrócie:

Pączki z budyniem – przepis na domowy deser

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Liczba porcji: ok. 12 pączków.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 30 g świeżych drożdży,

  • 250 ml letniego mleka,

  • 50 g cukru,

  • 2 żółtka + 1 całe jajo,

  • 50 g roztopionego masła,

  • szczypta soli,

  • 1 łyżka spirytusu (aby, zapobiec wchłanianiu tłuszczu).

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić pączki z budyniem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko i 2 łyżki mąki pszennej. Odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn, żółtka, jajo, masło, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne przez ok. 10 minut.

  3. Ciasto na pączki z budyniem odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

  4. W międzyczasie przygotuj gęsty budyń. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej budyń i mieszaj, aż zgęstnieje. Ostudź.

  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrawaj krążki, nakładaj łyżeczkę budyniu i zaklejaj.

  6. Możesz też wypełnić je szprycą po usmażeniu pączków.

  7. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej do 175°C. Pączki smaż partiami, po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

  8. Usmażone pączki z budyniem wyłóż na papiery ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczy.

  9. Gotowe pączki z budyniem oprósz cukrem pudrem i podawaj.

Poznaj także przepis na domowe pączki z mięsem od Koła Gospodyń Wiejskich.

Domowe pączki z budyniem są puszyste, delikatne i wypełnione aksamitnym kremem. Z pewnością to gwarantowany hit na tłusty czwartek, ale też propozycja na odświętny deser poza karnawałem. Co więcej, smakowite pączki są deserem ponadczasowym. Własnoręczne kulanie i smażenie pączków może wydawać się trudne, ale trzymając się naszego przepisu, z pewnością sobie z nim poradzisz. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl