W skrócie:
Pączki z budyniem – przepis na domowy deser
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Liczba porcji: ok. 12 pączków.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
250 ml letniego mleka,
50 g cukru,
2 żółtka + 1 całe jajo,
50 g roztopionego masła,
szczypta soli,
1 łyżka spirytusu (aby, zapobiec wchłanianiu tłuszczu).
Na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego,
400 ml mleka,
3 łyżki cukru.
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia,
cukier puder do posypania.
Jak zrobić pączki z budyniem?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko i 2 łyżki mąki pszennej. Odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn, żółtka, jajo, masło, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne przez ok. 10 minut.
Ciasto na pączki z budyniem odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotuj gęsty budyń. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej budyń i mieszaj, aż zgęstnieje. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wykrawaj krążki, nakładaj łyżeczkę budyniu i zaklejaj.
Możesz też wypełnić je szprycą po usmażeniu pączków.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej do 175°C. Pączki smaż partiami, po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Usmażone pączki z budyniem wyłóż na papiery ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczy.
Gotowe pączki z budyniem oprósz cukrem pudrem i podawaj.
Poznaj także przepis na domowe pączki z mięsem od Koła Gospodyń Wiejskich.
Domowe pączki z budyniem są puszyste, delikatne i wypełnione aksamitnym kremem. Z pewnością to gwarantowany hit na tłusty czwartek, ale też propozycja na odświętny deser poza karnawałem. Co więcej, smakowite pączki są deserem ponadczasowym. Własnoręczne kulanie i smażenie pączków może wydawać się trudne, ale trzymając się naszego przepisu, z pewnością sobie z nim poradzisz. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
