W skrócie:
Pączki z adwokatem – przepis na tłusty czwartek
Liczba porcji: 12-15 pączków.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki na pączki:
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650,
8 g drożdży instant,
7 żółtek ze średniej wielkości jajek,
60 g cukru,
80 g miękkiego lub rozpuszczonego masła,
230 g ciepłego mleka,
2 łyżki spirytusu lub 1 łyżka octu jabłkowego,
0,5 łyżeczki soli.
Nadzienie adwokat do pączków:
180 ml likieru adwokat,
250 g mascarpone,
200 ml śmietanki 30 procent,
2 łyżki cukru pudru.
Jak zrobić pączki z adwokatem?
Sposób przygotowania:
Na początku w szerokiej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, drożdże suszone, cukier i sól.
Następnie dodaj żółtka, ciepłe mleko, masło i spirytus lub ocet jabłkowy.
Z tych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazuj i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.
Szklanką wytnij krążki, odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 175°C w głębokim garnku.
Smaż pączki na złoty kolor z obu stron, odsącz na papierowym ręczniku.
Jak zrobić krem adwokat do pączków? W czasie, gdy pączki stygnąć zrób krem. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem.
Dodaj do niej serek mascarpone i delikatnie wmieszaj likier adwokat.
Krem adwokatowy przełóż do rękawa cukierniczego ze smukłą kocówką.
Wbij ją w pączka i przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij ciastko kremem adwokat.
Opcjonalnie oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem kawowym.
Domowe pączki z kremem adwokat to frykas, który zadowoli zarówno zwolenników tradycji, jak i tych, którzy lubią odrobinę szaleństwa na talerzu. Idealne na tłusty czwartek. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości, by zrobić deser, który rozpieści kubki smakowe. Ciasto jest lekkie jak obłoczek, a wgryzienie się w nie skutkuje wypłynięciem delikatnego kremu. Niech ten prosty przepis na pączki z adwokatem przełamie twoją codzienną rutynę. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
