Puszyste pączki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Znana zakonnica ma na nie sprawdzony patent. Dodaje do ciasta trunek z procentami

Anna Daniluk
Obłędne pączki siostry Anastazji nie są bardzo tłuste dzięki dolaniu do ciasta spirytusu.
Obłędne pączki siostry Anastazji nie są bardzo tłuste dzięki dolaniu do ciasta spirytusu. wawritto/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjne pączki siostry Anastazji są puszyste, lekkie jak chmurka i nadziewane konfiturą z róży. Znana zakonnica nie eksperymentuje z wyszukanym nadzieniem, ani dekoracjami. Zgodnie z jej radą polecam oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem. Zachęcam cię do zrobienia najwspanialszych pączków, które będą smakować jak z najlepszej cukierni.

W skrócie:

Pączki siostry Anastazji – przepis na tłusty czwartek

Liczba porcji: około 70 pączków.

Czas przygotowania: 3-4 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej,

  • 200 g świeżych drożdży,

  • 1 1/2 kostki margaryny,

  • 30-400 g cukru,

  • 1 łyżka soli,

  • 15 żółtek,

  • około 1/2 litra mleka,

  • 1/2 szklanki spirytusu,

  • smalec do smażenia,

  • cukier puder do posypania,

  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży.

Jak zrobić pączki siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wsyp przesianą mąkę pszenną do miski, zrób wgłębienie, wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka.

  2. Zrób rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodaj roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

  3. Wyrabiaj ręką, w trakcie dodawaj mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodaj roztopiony tłuszcz i dolej spirytus.

  4. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Możesz wyrabiać je w robocie kuchennym. Ciasto pozostaw w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  5. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Foremką lub szklanką wykrawaj krążki o średnicy ok. 5 cm.

  6. Na środku każdego krążka połóż nadzienie np.: marmoladę, dżem z dzikiej róży lub konfiturę wiśniową.

  7. Ciasto na pączki środki Anastazji przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlep brzegi. Powtórnie wykrawaj pączki foremką lub szklanką.

  8. Ułóż pączki na posypanej mąką stolnicy lub desce w odpowiednich odstępach.

  9. Przykryj czystą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

  10. Wyrośnięte pączki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smaż powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło.

  11. Po przewróceniu na drugą stronę smaż pączki bardzo wolno i bez przykrycia.

  12. Usmażone pączki wyjmij z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i po wystudzenia posyp cukrem pudrem.

Niezawodne pączki siostry Anastazji świetnie wpisują się w polską kulturę kulinarną. W szczególności w tłusty czwartek. Gwarantuję, że zapach unoszący się w kuchni będzie działał lepiej niż aromaterapia. Wśród wielu przepisów pączki według receptury siostry Anastazji zasługują na szczególną uwagę. Gwarantuję, że od pierwszego kęsa będziesz nimi zachwycony.

Co więcej, pączki siostry Anastazji możesz zrobić z całą rodziną lub znajomymi. Z pewnością ich przygotowanie będzie szybsze, wygodniejsze i spędzicie czas w miłej atmosferze. Wypróbuj ten przepis, a zyskasz niezawodne pączki siostry Anastazji. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl