Spis treści
Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Porady na bitą śmietanę lekką jak chmurka
Puszysta, delikatna i lekko słodka – dobra bita śmietana to coś więcej niż tylko dodatek. Potrafi wynieść każdy deser na wyższy poziom, ale żeby naprawdę zachwycała, musi być dobrze przygotowana. Niby wystarczą tylko dwa składniki i mikser, a jednak łatwo o błąd: czasem się warzy, innym razem nie chce się ubić, a jeszcze innym – zmienia się w masło. Jak tego uniknąć? Poznaj kilka prostych trików, które sprawią, że twoja bita śmietana będzie idealna – gładka, sztywna i rozpływająca się w ustach.
Wybieraj śmietanę 30% lub 36%. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym łatwiej ją ubić.
Używaj dobrze schłodzonej śmietany. W ciepłe dni możesz wsadzić miskę i trzepaczkę (lub końcówki miksera) w zamrażarce na krótko przed użyciem.
Zawsze upewnij się, czy miska i końcówki miksera są czyste i odtłuszczone.
Aby śmietana była bardziej zwarta, podczas ubijania możesz dodać saszetkę usztywniacza do śmietany. Możesz zmieszać też 1 łyżkę cukru pudru z 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Gdy tylko śmietana stanie się sztywna, przestań ją ubijać. Zbyt długo ubijana śmietana straci puszystość i zacznie przypominać masło.
Bita śmietana – przepis na deser z dwóch składników
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 1
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
200 g śmietany o zawartości tłuszczu 30%,
1 saszetka cukru waniliowego (16 g).
Jak zrobić bitą śmietanę w domu?
Zimną śmietanę prosto z lodówki wlej do wysokiej miski i dodaj cukier waniliowy.
Ubijaj śmietanę za pomocą miksera ręcznego na niskich obrotach.
Stopniowo zwiększaj prędkość obrotów miksera i kontynuuj ubijanie śmietany, aż utworzą się na niej sztywne śmietanowe „fale”. Bita śmietana jest gotowa, gdy po obróceniu miski zachowuje swój kształt i nie wypływa po obróceniu miski. Pamiętaj, żeby nie ubijać jej też zbyt długo.
Gotową bitą śmietanę możesz przełożyć do rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką do pucharków i zjadać z truskawkami (mój ulubiony deser z przedszkola od Pani Dzidzi), ozdobić babeczki lub przełożyć ciasto.
Jeśli zostanie ci trochę śmietanowego kremu, możesz przykryć go folią spożywczą lub umieścić w pojemniku do przechowywania żywności. Tak przygotowana śmietana może stać w lodówce przez około 3 dni.
Jak ubić śmietanę na sztywno bez miksera?
Nawet jeśli nie masz elektrycznego miksera ręcznego, żeby ubić śmietanę, to nic straconego! Będziesz potrzebować siły mięśni i trzepaczki ręcznej lub… słoika.
Ubijając bitą śmietanę trzepaczką ręczną, upewnij się, że nie jest pokryta tłuszczem. Podobnie jak końcówki miksera, możesz włożyć ją na krótko przed użyciem do zamrażarki. Ubijaj śmietanę, aż będzie sztywna. Aby przyspieszyć ten proces, możesz dodać usztywniacza do śmietany.
Śmietanę możesz też ubić w zakręcanym słoiku. Wystarczy, że śmietanę, cukier waniliowy i usztywniacz do śmietany umieścisz w zimnym słoiku i zakręcisz go. Możesz umieścić go w lodówce na 1 godzinę lub w zamrażarce na około 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoik z chłodzenia i zacznij nim potrząsać, aż krem będzie wystarczająco sztywny. Sprawdzaj, czy nie potrząsasz nim zbyt długo i czy nie tworzy się masło.
