Wielkanocna babka zebra nie ma sobie równych. Tak dobra, że zapomnisz o innych ciastach. Przepis jak z PRL-u

Anna Daniluk
Na wielkanocny deser i na podwieczorek przy filiżance kawy polecam upiec niezawodną babkę zebrę.
Na wielkanocny deser i na podwieczorek przy filiżance kawy polecam upiec niezawodną babkę zebrę. MurzikNata/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Puszysta babka zebra to dla mnie coś więcej niż niezawodne ciasto. Dla mnie to smak rodzinnych tradycji, wspomnienie beztroskich chwil i symbol wielkanocnego ucztowania. Za każdym razem, gdy ją piekę, staram się wskrzeszać tradycję jej pieczenia. Gwarantuję, że wyjdzie lekka, smaczna i po prostu piękna. Poznaj przepis na babkę zebrę, która smakuje jak u babci.

W skrócie:

Babka zebra – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: 12 kawałków.

Czas przygotowania: 75 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 200 g cukru,

  • 220 ml mleka,

  • 200 ml oleju,

  • 330 g mąki pszennej,

  • 10 g proszku do pieczenia,

  • 5 g ekstraktu waniliowego,

  • 20 g kakao,

  • szczypta soli.

Jak zrobić babkę zebrę?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do babki natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

  3. Powoli dolewaj mleko, olej rzepakowy i ekstrakt waniliowy. Mokre składnik mieszaj przez 2-3 minuty.

  4. Do masy na babkę zebrę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.

  5. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.

  6. Wylewaj ciasto na przemian wokół formy na babkę po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt zebry.

  7. Wielkanocną babkę zebrę piecz przez około 50-55 minut lub do suchego patyczka.

  8. Po upieczeniu ostudź, wyjmij delikatnie z okrągłej formy i opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.

  9. Babkę zebrę możesz też oblać domową polewą czekoladową.

Wilgotna babka zebra to doskonały wybór na codzienny podwieczorek i wielkanocne świętowanie. Z pewnością jest efektowna, ale jednocześnie niezwykle łatwa do upieczenia. Największa trudność tkwi w równomiernym rozłożeniu ciasta, aby powstały delikatne wzory jak na umaszczeniu zwierzęcia. Aby była wyjątkowo puszysta, pamiętaj o ubiciu białek na sztywną pianę. Co więcej, klasyczna kombinacja wanilii i kakao sprawia, że łatwo się nim rozkoszować. Na jednym kawałku trudno poprzestać. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl