W skrócie:
Babka zebra – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 75 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
4 jajka,
200 g cukru,
220 ml mleka,
200 ml oleju,
330 g mąki pszennej,
10 g proszku do pieczenia,
5 g ekstraktu waniliowego,
20 g kakao,
szczypta soli.
Jak zrobić babkę zebrę?
Sposób przygotowania:
Na początku nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do babki natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Powoli dolewaj mleko, olej rzepakowy i ekstrakt waniliowy. Mokre składnik mieszaj przez 2-3 minuty.
Do masy na babkę zebrę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.
Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.
Wylewaj ciasto na przemian wokół formy na babkę po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt zebry.
Wielkanocną babkę zebrę piecz przez około 50-55 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, wyjmij delikatnie z okrągłej formy i opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.
Babkę zebrę możesz też oblać domową polewą czekoladową.
Wilgotna babka zebra to doskonały wybór na codzienny podwieczorek i wielkanocne świętowanie. Z pewnością jest efektowna, ale jednocześnie niezwykle łatwa do upieczenia. Największa trudność tkwi w równomiernym rozłożeniu ciasta, aby powstały delikatne wzory jak na umaszczeniu zwierzęcia. Aby była wyjątkowo puszysta, pamiętaj o ubiciu białek na sztywną pianę. Co więcej, klasyczna kombinacja wanilii i kakao sprawia, że łatwo się nim rozkoszować. Na jednym kawałku trudno poprzestać. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
