Truskawkowy hit na lato. Genialny sposób, który wydobędzie smak nawet z przeciętnych owoców

Gabriela Fedyk
Pieczone truskawki to genialny sposób na podkręcenie owoców – nawet poza sezonem.
Pieczone truskawki to genialny sposób na podkręcenie owoców – nawet poza sezonem. Ekaterina79/Getty Images
Lato to czas truskawek – solo, w ciastach, koktajlach, owsiance czy deserach. Zdarza się jednak, że nie wszystkie truskawki zachwycają smakiem i zamiast soczystej słodyczy mamy kwaśne rozczarowanie. Na szczęście istnieje prosty trik, który może to zmienić. A chodzi o... pieczenie! Pieczone truskawki to genialny sposób na podkręcenie smaku owoców – nawet poza sezonem. Dzięki temu prostemu trikowi zamienisz przeciętne owoce w prawdziwą bombę smaku i aromatu.

Spis treści

Pieczone truskawki. Prosty przepis na podkręcenie smaku owoców


Czas przygotowania: 35 minut

Porcje: 4

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 450 g świeżych truskawek,

  • 2 łyżeczki białego cukru lub więcej do smaku,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 1 szczypta soli,

  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie).

Jak piec truskawki?

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.

  2. Przygotuj truskawki. Umyj, duże owoce pokrój w ćwiartki, a małe na połówki.

  3. Truskawki wymieszaj w misce z cukrem, ekstraktem waniliowym, solą i octem balsamicznym (jeżeli używasz).

  4. Gotowe truskawki ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, ale może być też bez) w jednej warstwie.

  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku do miękkości przez około 20 minut. Po tym czasie dobrze przemieszaj i postaraj się, żeby dalej były ułożone w jednej warstwie. Kontynuuj pieczenie, aż soki zaczną gęstnieć, przez kolejnych 10 minut. Smacznego!

Dlaczego warto piec truskawki?

Nie każda truskawka jest tak słodka, jak byśmy tego oczekiwali. Pieczenie sprawia, że smak staje się wyrazistszy, a owoce miękną. Dzięki temu nawet najtwardsza i najkwaśniejsza truskawka staje się pyszna. Pieczenie przenosi ich aromat na zupełnie inny poziom. Pieczenie truskawek (ale też innych owoców) to świetny sposób na skoncentrowanie smaków. Warto to robić szczególnie wtedy, gdy truskawki nie są najsmaczniejsze lub poza sezonem. Ocet balsamiczny w tym przepisie jest opcjonalny, ale świetnie podkręca ich smak.

Tak przygotowane truskawki będą świetnym dodatkiem do lodów, jogurtu, owsianki, naleśników, ciasta francuskiego, babeczek cy brownie. Możesz je wykorzystać też do bezy Pavlova lub jako deser w szklankach z bitą śmietaną. Poza sezonem możesz sięgnąć po mrożone owoce i upiec je w ten sam sposób. Będzie pysznie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Złota Kopuła, czyli gwiezdne wojny Trumpa

Złota Kopuła, czyli gwiezdne wojny Trumpa

Mogła zawalczyć z Julią Szeremetą. Zmarła po walce z rakiem. Dwa tygodnie po ślubie

O TYM SIĘ MÓWI
Mogła zawalczyć z Julią Szeremetą. Zmarła po walce z rakiem. Dwa tygodnie po ślubie

Wróć na i.pl Portal i.pl