Do kawy upiecz placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji. Tajemnica tkwi w odpowiednim tłuszczu. Zrobisz go w trymiga

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ciasto z rabarbarem to niemal obowiązkowy przysmak na wiosnę i początek lata. Tym razem polecam ci przepis na placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji. Doświadczona kucharka przygotowała ciasto ucierane, połączyła je kawałkami rabarbaru i obficie udekorowała kruszonką. Zamiast margaryny użyj masła, aby zyskać bogatszy smak. Przy tym wypieku nie licz kalorii, tylko rozkoszuj się smakiem poprawiającym humor.

W skrócie:

Kluczowa jest chrupiąca kruszonka na bazie masła.
Kluczowa jest chrupiąca kruszonka na bazie masła.
A Lein/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji – przepis na ciasto ucierane

Liczba porcji: na 16 kawałków.

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 250 g margaryny,

  • 6 jaj,

  • 300 g mąki pszennej,

  • 200 g cukru kryształu,

  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2-3 łyżki bułki tartej,

  • 500-600 g pokrojonego rabarbaru,

  • 3 łyżki cukru kryształu.

Kruszonka:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 130 g masła,

  • 100 g cukru kryształu.

Jak zrobić placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku margarynę utrzyj z cukrem, dodaj stopniowo po jednym żółtku, następnie mąkę pszenną wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia i  śmietanę.

  2. Białka ubij na sztywną pianę,  a na końcu delikatnie wmieszaj białka do ciasta.

  3. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, posyp bułką tartą.

  4. Rabarbar wymieszaj z cukrem, odsącz powstały syrop i równomiernie rozłóż rabarbar na cieście z bułką tartą.

  5. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i posyp nią wierzch placka.

  6. Placek wiejskie z rabarbarem siostry Anastazji piecz w 180°C przez 50-55 minut.

  7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Dodatki do placka wiejskiego siostry Anastazji

Czasami przełamuję smak placka wiejskiego z rabarbarem dodaniem pokrojonych w kostkę jabłek, albo truskawek. Możesz wymieniać owoce zgodnie z sezonowym kalendarzem. W szczególności sprawdzi się agrest, śliwki i wiśnie. Do kruszonki możesz dodać też szczyptę cynamonu, która podkreśli smak i aromat rabarbaru.

Domowy placek wiejski z rabarbarem znakomicie pasuje do gorącego kubka herbaty lub filiżanki kawy. Zazwyczaj podaję go też z gałką lodów waniliowych. Wtedy wygląda elegancko i jak z najlepszej restauracji. Możesz podawać go na spotkania z koleżankami, imieniny, urodziny lub imprezy rodzinne. Przygotowany na margarynie będzie przypominał ciasto pieczone przez babcie. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

Ten sędzia poprowadzi mecz Polski. W tle przedziwna historia ze spotkania Rakowa

Ten sędzia poprowadzi mecz Polski. W tle przedziwna historia ze spotkania Rakowa

Wróć na i.pl Portal i.pl