Do kawy upiecz placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji. Tajemnica tkwi w odpowiednim tłuszczu. Zrobisz go w trymiga

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ciasto z rabarbarem to niemal obowiązkowy przysmak na wiosnę i początek lata. Tym razem polecam ci przepis na placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji. Doświadczona kucharka przygotowała ciasto ucierane, połączyła je kawałkami rabarbaru i obficie udekorowała kruszonką. Zamiast margaryny użyj masła, aby zyskać bogatszy smak. Przy tym wypieku nie licz kalorii, tylko rozkoszuj się smakiem poprawiającym humor.

W skrócie:

Kluczowa jest chrupiąca kruszonka na bazie masła.
Kluczowa jest chrupiąca kruszonka na bazie masła.
A Lein/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji – przepis na ciasto ucierane

Liczba porcji: na 16 kawałków.

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 250 g margaryny,

  • 6 jaj,

  • 300 g mąki pszennej,

  • 200 g cukru kryształu,

  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2-3 łyżki bułki tartej,

  • 500-600 g pokrojonego rabarbaru,

  • 3 łyżki cukru kryształu.

Kruszonka:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 130 g masła,

  • 100 g cukru kryształu.

Jak zrobić placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku margarynę utrzyj z cukrem, dodaj stopniowo po jednym żółtku, następnie mąkę pszenną wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia i  śmietanę.

  2. Białka ubij na sztywną pianę,  a na końcu delikatnie wmieszaj białka do ciasta.

  3. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, posyp bułką tartą.

  4. Rabarbar wymieszaj z cukrem, odsącz powstały syrop i równomiernie rozłóż rabarbar na cieście z bułką tartą.

  5. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i posyp nią wierzch placka.

  6. Placek wiejskie z rabarbarem siostry Anastazji piecz w 180°C przez 50-55 minut.

  7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Dodatki do placka wiejskiego siostry Anastazji

Czasami przełamuję smak placka wiejskiego z rabarbarem dodaniem pokrojonych w kostkę jabłek, albo truskawek. Możesz wymieniać owoce zgodnie z sezonowym kalendarzem. W szczególności sprawdzi się agrest, śliwki i wiśnie. Do kruszonki możesz dodać też szczyptę cynamonu, która podkreśli smak i aromat rabarbaru.

Domowy placek wiejski z rabarbarem znakomicie pasuje do gorącego kubka herbaty lub filiżanki kawy. Zazwyczaj podaję go też z gałką lodów waniliowych. Wtedy wygląda elegancko i jak z najlepszej restauracji. Możesz podawać go na spotkania z koleżankami, imieniny, urodziny lub imprezy rodzinne. Przygotowany na margarynie będzie przypominał ciasto pieczone przez babcie. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl