Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
244 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kurczak w sosie koperkowym – smak domowego obiadu jak u babci
Masz ochotę na kurczaka podawanego jak na obiedzie u babci? Delikatna pierś z kurczaka w sosie koperkowym to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zaskocz siebie...
Najszybszy na świecie deser z truskawkami. Wystarczą 3 składniki i trzy minuty!
Czerwiec truskawkami stoi. Trudno oprzeć się deserom z ich udziałem. Jednak nie zawsze mam czas na robienie angażujących czasowo serników lub ciasta...
Mistrzyni deserów i siostra prezydenta – poznaj Ninę Nawrocką
Nina Nawrocka, zanim dała się poznać jako siostra prezydenta-elekta Karola Nawrockiego, znana była w branży gastronomicznej jako pomysłowa specjalistka w...
GORĄCY TEMATPierogi wystrzelone w kosmos. Zdradzamy, co będzie jadła kosmiczna załoga
Już na początku czerwca polski inżynier dr Sławosz Uznański-Wiśniewski wyruszy w pierwszą polską misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Przez dwa tygodnie...
Najlepsze ogórki konserwowe od znanej zakonnicy. Jeden składnik dodaje ostrości
Odkryj sekret pysznych, domowych ogórków konserwowych na ostro. Dzięki sprawdzonemu przepisowi siostry Anastazji Pustelnik przygotujesz aromatyczne ogórki z...
Najlepsza botwinka na mięsie jak od mamy. Sekretem tkwi w rodzaju mięsa
Domowa zupa z botwiny na mięsie to sycące danie, które ma wszystkie wartościowe składniki. Dodanie wkładki mięsnej sprawia, że jest jeszcze pożywniejsza. Co...
Jak przechowywać truskawki, żeby nie pleśniały? Pomyśl o tym już na bazarku
Masz dość wyrzucania spleśniałych truskawek zaraz po zakupie? Ten praktyczny poradnik krok po kroku pokaże ci, jak przechowywać te pyszne owoce, by zachowały...
HIT DNIANajprostszy sposób na kurczaka siostry Anastazji. Zrobisz go w ostrym sosie
Przepisy siostry Anastazji zawsze sprawdzą się na rodzinny obiad. Kurczak na ostro siostry Anastazji to wyjątkowo prosty przysmak do zrobienia dla całej...
HIT DNIASzarlotka Danuty Wałęsy smakuje wybornie. Odkryj historyczny przepis
Szarlotka Danuty Wałęsy to wypiek, który przeszedł do historii. Został opisany przez żonę byłego prezydenta Polski w jej książce „Marzenia i tajemnice”....
Najlepsza sałatka z młodych ziemniaków na obiad. Z tymi składnikami to delikates
Smakowita sałatka z młodych ziemniaków to okazja do zjedzenia pożywnego obiadu, bez rujnowania sobie portfela. Myślę, że to idealna propozycja na lunch do...