Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
212 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kolorowe ceviche zaintryguje poszukiwaczy kulinarnych doznań. Oto papieski przysmak
Peruwiańskie ceviche to danie na bazie surowego dorsza skropionego sokiem z limonki. Przysmak rozprzestrzenił się też w innych krajach Ameryki Południowej przez...
Zaskakujące ciasteczka winne. We Włoszech jedzą je nawet dzieci
Nadia Caterina Munno twierdzi, że te winne ciasteczka, wypiekane są w jej rodzinie od pokoleń i należą do jej ulubionych. Pochodzą z południa Włoch, szczególnie...
Z tym sosem makaron ze szparagami będzie pozycją obowiązkową na wiosnę. Po prostu hit
Chcesz poczuć wiosnę na talerzu w mniej niż 30 minut? Ten makaron ze szparagami spowity kremowym sosem to mój sezonowy faworyt, gdy mam ochotę na coś szybkiego,...
Co jadł w młodości papież Leon XIV? Kuchnia hiszpańska wiodła prym
8 maja 2025 roku kardynał Robert Prevost został wybrany na papieża, przyjmując imię Leon XIV. Urodzony w Chicago, w Stanach Zjednoczonych, przyszły papież...
Pokrzywa na salonach – nieoczywista sałatka z jajkiem i boczkiem
Zapomnij o nudnych sałatkach. Proponuję ci sięgnięcie po sałatkę z młodych liści pokrzywy z dodatkiem boczku, jajka na twardo i pomidorków koktajlowych....
Kurczak nie musi być mdły. Włoska kucharka ma patent na smakowite mięso
Kurczak w winie marsala (pollo al marsala) cieszy się ogromną popularnością wśród Włochów żyjących w Stanach Zjednoczonych. Gotowanie białych mięs w słodkim...
Fenomenalne ciasto z musem truskawkowym na deser. Znika z patery w mgnieniu oka!
Soczyste truskawki, delikatny mus z serkiem mascarpone i kruchy spód z ciasteczek. Takie połączenie składników to murowany sukces na letni deser. Gwarantuję, że...
Uważasz się za smakosza? Sprawdź się w wyjątkowym quizie o szparagach
Szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych. Ich delikatny smak, uniwersalność i wartości odżywcze sprawiają, że króluje na wiosennych...
GORĄCY TEMATPierogi wystrzelone w kosmos. Zdradzamy, co będzie jadła kosmiczna załoga
Już po koniec maja polski inżynier dr Sławosz Uznański-Wiśniewski wyruszy w pierwszą polską misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Przez dwa tygodnie...
Najsmaczniejsza zupa z czosnku niedźwiedziego. Orzeźwiający i intensywny w smaku
Jeśli na targowisku wypatrzysz świeże pęczki czosnku niedźwiedziego, to od razu zakasuj rękawy i zrób aromatyczną zupę. To jedno z tych ziół, które zachwycają...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None