W skrócie:
Zupa z botwiny na mięsie – przepis na tradycyjny obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g cielęciny z kością,
1 pietruszka,
kawałek bulwy selera,
1 l wody,
2 pęczki botwiny,
1 cytryna,
1 łyżka mąki,
200 ml śmietany,
200 ml zakwasu z buraka,
20 g posiekanego koperku,
20 g posiekanej natki pietruszki,
szczypta cukru, soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku.
Jak zrobić zupę botwinę na mięsie?
Sposób przygotowania:
Najpierw z mięsa i warzyw ugotuj 800 ml wywaru.
Następnie opłucz botwinę, pokrój na paski i ugotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Zajmie to około 10-15 minut.
Wywar z mięsa i warzyw przecedź przez sitko.
Następnie dopraw śmietaną wymieszaną z mąką pszenną oraz cukrem i solą.
Dodaj pokrojoną botwinę, mięso pokrojone w kostkę, wlej zakwas buraczany i zagotuj.
Zupę z botwiny na mięsie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz sokiem z cytryny.
Tuż przed podaniem posyp botwinkę na mięsie posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Dodatki do zupy z botwiny na mięsie
Ugotowaną zupę z botwiny na cielęcinie możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na ćwiartki, choć mogą też sprawdzić się kołduny z mięsem w przypadku niezabielania. Co więcej, w tym daniu czasami znaleźć można niewielkie pulpety, a niektóre gospodynie domowe dodają do niej... kaszę gryczaną. Ponadto zupa z botwiny na mięsie obłędnie smakuje z domowymi krokietami.
Mięso do botwiny
Domowa zupa z botwiny może być też ugotowana na tańszym i łatwiej dostępnym mięsie. Zazwyczaj gotuję ją na żeberkach albo na porcji rosołowej z kurczaka. Możesz też „odświeżyć” wcześniej ugotowany rosół, dodając do niego składniki zawarte w powyższym przepisie.
Niech ten tradycyjny przepis na zupę z botwiny na mięsie stanie się twoim ulubionym przysmakiem na letnie dni. Tania, sycąca i bardzo smaczna. Szczególnie polecam podać ją z przetartymi z masłem ziemniakami, które znakomicie łączą się z lekko kwaśnym smakiem zupy. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
