Sięgam po tradycyjną zupę z botwiny na mięsie i podaję ją tak jak dawniej. Smaku nadaje delikatna cielęcina. Tradycyjny przepis jak od mamy

Anna Daniluk
Domowa zupa z botwiny na mięsie to znakomita potrawa na lekki i pożywny obiad na wiosnę i lato.
Domowa zupa z botwiny na mięsie to znakomita potrawa na lekki i pożywny obiad na wiosnę i lato. happy lark/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa z botwiny na mięsie to sycące danie, które ma wszystkie wartościowe składniki. Dodanie wkładki mięsnej sprawia, że jest jeszcze pożywniejsza. Co więcej, zakwas buraczany dodaje wyrafinowanego smaku. Nie zapomnij o udekorowaniu botwiny na mięsie posiekanym koperkiem i natką pietruszki, które nadają smaku i aromatu. Poznaj przepis na klasyczną zupę z botwiny na mięsie z kością.

W skrócie:

Zupa z botwiny na mięsie – przepis na tradycyjny obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g cielęciny z kością,

  • 1 pietruszka,

  • kawałek bulwy selera,

  • 1 l wody,

  • 2 pęczki botwiny,

  • 1 cytryna,

  • 1 łyżka mąki,

  • 200 ml śmietany,

  • 200 ml zakwasu z buraka,

  • 20 g posiekanego koperku,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki,

  • szczypta cukru, soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku.

Jak zrobić zupę botwinę na mięsie?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw z mięsa i warzyw ugotuj 800 ml wywaru.

  2. Następnie opłucz botwinę, pokrój na paski i ugotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Zajmie to około 10-15 minut.

  3. Wywar z mięsa i warzyw przecedź przez sitko.

  4. Następnie dopraw śmietaną wymieszaną z mąką pszenną oraz cukrem i solą.

  5. Dodaj pokrojoną botwinę, mięso pokrojone w kostkę, wlej zakwas buraczany i zagotuj.

  6. Zupę z botwiny na mięsie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz sokiem z cytryny.

  7. Tuż przed podaniem posyp botwinkę na mięsie posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

Dodatki do zupy z botwiny na mięsie

Ugotowaną zupę z botwiny na cielęcinie możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na ćwiartki, choć mogą też sprawdzić się kołduny z mięsem w przypadku niezabielania. Co więcej, w tym daniu czasami znaleźć można niewielkie pulpety, a niektóre gospodynie domowe dodają do niej... kaszę gryczaną. Ponadto zupa z botwiny na mięsie obłędnie smakuje z domowymi krokietami.

Mięso do botwiny

Domowa zupa z botwiny może być też ugotowana na tańszym i łatwiej dostępnym mięsie. Zazwyczaj gotuję ją na żeberkach albo na porcji rosołowej z kurczaka. Możesz też „odświeżyć” wcześniej ugotowany rosół, dodając do niego składniki zawarte w powyższym przepisie.

Niech ten tradycyjny przepis na zupę z botwiny na mięsie stanie się twoim ulubionym przysmakiem na letnie dni. Tania, sycąca i bardzo smaczna. Szczególnie polecam podać ją z przetartymi z masłem ziemniakami, które znakomicie łączą się z lekko kwaśnym smakiem zupy. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dźwig runął na placu budowy. Zginęły dwie osoby - WIDEO

Dźwig runął na placu budowy. Zginęły dwie osoby - WIDEO

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Wróć na i.pl Portal i.pl