Pomysłowa zupa krem z kalarepki na wiosnę. Oto sposób na miskę pełną rozgrzewającej polewki. Z nią nie będzie monotonii

Anna Daniluk
Domowa i rozgrzewająca zupa krem z kalarepy będzie idealna na wiosenny obiad.
Domowa i rozgrzewająca zupa krem z kalarepy będzie idealna na wiosenny obiad. MarenWischnewski/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na soczystą i delikatną kalarepkę trwa w najlepsze. Właśnie na jej bazie możesz zrobić apetyczną zupę krem z wykorzystaniem bulionu warzywnego. Czasem gotuję ją w wersji zero waste na wcześniej ugotowanym rosole. Będzie świetnie smakować jako delikatny lunch, pożywny obiad lub początek eleganckiej kolacji. Wypróbuj sposób na aksamitną zupę krem z kalarepy.

W skrócie:

Zupa krem z kalarepki – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 500 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody,

  • 100 ml śmietanki 30 procent,

  • 2 łyżki olej rzepakowy,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 20 g posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić zupę krem z kalarepki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj, obierz i pokrój w kostkę kalarepy. Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  3. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.

  4. Do garnka dodaj pokrojoną kalarepę i zalej bulionem warzywnym, rosołem lub wodą.

  5. Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka przez około 15-20 minut.

  6. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

  7. Ponownie postaw garnek na palniku. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

  8. Ugotowaną zupę krem z kalarepki podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki, koperku lub szczypiorku.

Niech ten przepis zainspiruje cię do użycia kalarepki nie tylko w sycących sałatkach. Przygotuj to chrupiące i jędrne warzywo w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że ten aksamitny, rozgrzewający i pełen smaku krem z kalarepki zagości na stałe w twoim kulinarnym repertuarze. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Nawrocki w Końskich: Trzaskowski chce Polski, która jest tylko dla jego wyznawców

Nawrocki w Końskich: Trzaskowski chce Polski, która jest tylko dla jego wyznawców

Zieliński odpadł w deblu, ale ma jeszcze miksta

Zieliński odpadł w deblu, ale ma jeszcze miksta

Wróć na i.pl Portal i.pl