W skrócie:
Zupa krem z kalarepki – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 duże kalarepy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
500 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody,
100 ml śmietanki 30 procent,
2 łyżki olej rzepakowy,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
20 g posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić zupę krem z kalarepki?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj, obierz i pokrój w kostkę kalarepy. Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do garnka dodaj pokrojoną kalarepę i zalej bulionem warzywnym, rosołem lub wodą.
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka przez około 15-20 minut.
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Ponownie postaw garnek na palniku. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
Ugotowaną zupę krem z kalarepki podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Niech ten przepis zainspiruje cię do użycia kalarepki nie tylko w sycących sałatkach. Przygotuj to chrupiące i jędrne warzywo w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że ten aksamitny, rozgrzewający i pełen smaku krem z kalarepki zagości na stałe w twoim kulinarnym repertuarze. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
