Na wiosenny obiad ugotuj zupę z czosnku niedźwiedziego. Będzie lepsza niż szczawiowa. Dodaj popularne warzywo, a zyskasz sycący krem

Anna Daniluk
Sezonowa zupa z czosnku niedźwiedziego to sycące danie na wiosnę.
Sezonowa zupa z czosnku niedźwiedziego to sycące danie na wiosnę. topntp26/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli na targowisku wypatrzysz świeże pęczki czosnku niedźwiedziego, to od razu zakasuj rękawy i zrób aromatyczną zupę. To jedno z tych ziół, które zachwycają aromatem i zaskakują intensywnością smaku. Roślina przypomina delikatność młodego szpinaku z charakterem czosnku. Poznaj przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego, która rozgrzewa, oczyszcza i zachwyca.

W skrócie:

Zupa z czosnku niedźwiedziego – przepis na wiosenny obiad

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: dla 4 osób.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego (około 80-100 g),

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki masła klarowanego,

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,

  • 1 średni ziemniak,

  • 100 ml śmietanki 30 procent,

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,

  • kilka kropel soku z cytryny.

Jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle w garnku.

  2. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, podsmaż przez 2-3 minuty.

  3. Wlej bulion, gotuj do miękkości ziemniaka przez 15 minut.

  4. W tym czasie dokładnie opłucz czosnek niedźwiedzi i posiekaj go niezbyt drobno.

  5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć czosnek do zupy, gotuj jeszcze 2-3 minuty – tylko tyle, by nie stracił koloru i aromatu.

  6. Zblenduj całość na gładki krem. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Gwarantuję, że ta prosta zupa z czosnku niedźwiedziego stanie się twoim nowym ulubionym daniem na rodzinny obiad. W szczególności, gdy chcesz urozmaicić swój wiosenny jadłospis. Polecam podawać ją z chrupiącymi grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub uprażonym słonecznikiem. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl