W skrócie:
Zupa z czosnku niedźwiedziego – przepis na wiosenny obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 pęczek czosnku niedźwiedziego (około 80-100 g),
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła klarowanego,
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 średni ziemniak,
100 ml śmietanki 30 procent,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
kilka kropel soku z cytryny.
Jak zrobić zupę z czosnku niedźwiedziego?
Sposób przygotowania:
Na początku cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle w garnku.
Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, podsmaż przez 2-3 minuty.
Wlej bulion, gotuj do miękkości ziemniaka przez 15 minut.
W tym czasie dokładnie opłucz czosnek niedźwiedzi i posiekaj go niezbyt drobno.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć czosnek do zupy, gotuj jeszcze 2-3 minuty – tylko tyle, by nie stracił koloru i aromatu.
Zblenduj całość na gładki krem. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Gwarantuję, że ta prosta zupa z czosnku niedźwiedziego stanie się twoim nowym ulubionym daniem na rodzinny obiad. W szczególności, gdy chcesz urozmaicić swój wiosenny jadłospis. Polecam podawać ją z chrupiącymi grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
