Masz to mleko? Lepiej go nie pij! Auchan ostrzega i prosi o zwrot produktu

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Auchan wycofuje ze sprzedaży partię mleka bez laktozy, która nie spełnia norm w zakresie cech organoleptycznych.
Auchan wycofuje ze sprzedaży partię mleka bez laktozy, która nie spełnia norm w zakresie cech organoleptycznych. freepik
Sieć sklepów Auchan wycofuje ze sprzedaży partię mleka. Powodem są niewłaściwe cechy organoleptyczne, co oznacza, że mleko może smakować, wyglądać lub pachnieć inaczej niż powinno. Osoby, które kupiły wycofane mleko, proszone są o niespożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu.

Spis treści

Wycofane mleko z Auchan. „Niewłaściwe cechy organoleptyczne”

Auchan wycofuje ze sprzedaży partię mleka bez laktozy. Sieć popularnych sklepów poinformowała o tym w komunikacie na swojej stronie internetowej.

– W trosce o Wasze bezpieczeństwo, firma Auchan wycofuje poniżej wskazaną partię produkt, z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne – podaje Auchan.

Wycofane mleko bez laktozy to litrowe mleko UHT o zawartości tłuszczu 1,5% marki Auchan, wyprodukowane przez Polmlek. Kod kreskowy (EAN) produktu to 5904215168768, a data przydatności to 09.09.2025.

Szczegóły dotyczące wycofanego mleka:

Nazwa produktu: mleko UHT bez laktozy 1l, zawartość tłuszczu 1,5%, Auchan

Producent: Polmlek Raciąż Sp. z o.o.

Kod kreskowy (EAN): 5904215168768

Data przydatności: 09.09.2025

– Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie.

Jakie są cechy organoleptyczne?

Cechy organoleptyczne produktu spożywczego to połączenie wyglądu, aromatu, smaku i konsystencji – te, które można ocenić za pomocą zmysłów – wzroku, węchu, smaku, dotyku, a czasem także słuchu.

Obejmują one:

  • Wygląd – np. kolor, kształt, klarowność, obecność zanieczyszczeń.

  • Zapach – świeży, kwaśny, intensywny, zjełczały itd.

  • Smak – słodki, gorzki, słony, kwaśny, umami.

  • Konsystencję/teksturę – chrupkość, miękkość, ziarnistość, lepkość.

  • Dźwięk (rzadziej, ale bywa uwzględniany) – np. chrupnięcie chipsa.

To właśnie na podstawie oceny organoleptycznej najczęściej sprawdzamy, czy coś jest świeże, smaczne i nadaje się do jedzenia.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Przerażający lot paralotniarza. Został wciągnięty przez wir na 8 km w niebo

Przerażający lot paralotniarza. Został wciągnięty przez wir na 8 km w niebo

No wreszcie! Wojciech Szczęsny podjął już decyzję ws. dalszej gry w Barcelonie

No wreszcie! Wojciech Szczęsny podjął już decyzję ws. dalszej gry w Barcelonie

Wróć na i.pl Portal i.pl