Uwaga! Fasola wycofana z sieci popularnych sklepów. „Nieprawidłowe parametry fizykochemiczne”

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Fasola została wycofana z obrotu z powodu nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych.
Fasola została wycofana z obrotu z powodu nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych. jcomp/freepik
Sieć popularnych sklepów wydała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży fasoli czerwonej. Powodem decyzji są nieprawidłowe parametry fizykochemiczne. Osoby, które kupiły fasolę z wycofanych partii, nie powinny jej jeść. Należy ją wyrzucić lub oddać do sklepu, w którym została kupiona. Sprawdź, która fasola czerwona została wycofana ze sklepów.

Spis treści

Auchan wycofuje ze sklepów fasolę czerwoną

Sieć sklepów zamieściła na swojej stronie internetowej komunikat o wycofaniu ze sprzedaży fasoli czerwonej. Chodzi o produkty wyprodukowane przez firmę Lestello Sp. z o.o. w opakowaniach po 500 g i 1 kg. Wycofanych zostało siedem serii produktu.

– W trosce o Wasze bezpieczeństwo, firma Auchan wycofała ze sprzedaży poniższe partie produktów z powodu nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych – podaje Auchan w informacji o wycofaniu produktu.

Szczegóły dotyczące wycofanych produktów

Nazwa produktu: fasola czerwona 500 g

  • Producent: Lestello Sp. z o.o.

  • Kod kreskowy (EAN): 5903435000568

  • Nr partii: 11.2025 34524; 10.2025 29124

Nazwa produktu: fasola czerwona 1 kg

  • Producent: Lestello Sp. z o.o.

  • Kod kreskowy (EAN): 5902609000069

  • Nr partii: 09.2025 27924; 10.2025 30524; 11.2025 32824; 11.2025 34624; 12.2025 35524

– Konsumenci, którzy zakupili wskazane partie w/w produktów proszeni są o niespożywanie ich, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym zostały zakupione. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za niedogodności i dziękujemy za zrozumienie – czytamy w komunikacie Auchan.

Dlaczego wycofano fasolę?

Fasola została wycofana z obrotu z powodu nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych. Co to właściwie znaczy? To zestaw cech, które określają jakość i bezpieczeństwo produktu. W przypadku fasoli mogą to być m.in.:

  • wilgotność – za wysoka wilgotność to ryzyko rozwoju pleśni i bakterii,

  • zanieczyszczenia mechaniczne – np. piasek, kamyczki, łupiny,

  • zawartość białka, tłuszczu, błonnika – jeśli produkt ma inne wartości niż deklarowane,

  • zawartość popiołu surowego – czyli substancji mineralnych po spaleniu – może wskazywać na zanieczyszczenia,

  • pH – np. dla przetworów – nieodpowiednie pH może oznaczać problemy z konserwacją,

  • zapach, kolor, smak – jeżeli coś odbiega od normy, np. fasola pachnie jak siano albo ma dziwny kolor.

Źródło: Wycofanie produktów Auchan

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl