W skrócie:

Ceviche – przepis na peruwiańską sałatkę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + maksimum 30 minut marynowania
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
450 g świeżej, jędrnej białej ryby (np. okoń morski, dorsz lub halibut),
1/2 szklanki świeżego soku z limonki (z około 5-6 limonek),
3 łyżki świeżego soku z cytryny (z 1 cytryny),
2 pomidory rzymskie,
1 ogórek,
1 awokado,
1/2 małej czerwonej cebuli,
1 papryczka jalapeño,
1/2 pęczka kolendry,
1 łyżeczka soli.
Jak zrobić najlepsze ceviche?
Sposób przygotowania:
Rybę bez skóry i ości pokrój w drobną kostkę W szklanej (niereaktywnej) misce wymieszaj rybę z sokiem z limonki i sokiem z cytryny.
Przykryj miskę i marynuj w lodówce przez 30 minut do 4 godzin. Zauważysz, że ryba stanie się nieprzezroczysta, ponieważ sok z limonki zetnie ją.
Pamiętaj, że im dłużej będziesz marynować rybę, tym bardziej się „ugotuje”.
Wyjmij rybę z lodówki (nie trzeba jej odsączać) i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: pomidory, ogórka, awokado bez pestki i czerwoną cebulę.
Jeśli jesteś fanem pikantnego smaku, to dodaj do ceviche drobno posiekaną papryczkę jalapeño bez pestek.
Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i sól. Delikatnie, ale uważnie wymieszaj składniki.
Ceviche podawaj w pojedynczych szklankach, na talerzu lub z chipsami tortilla.
Ceviche – jak się wymawia?
Ceviche to danie kuchni peruwiańskiej. Język hiszpański jest językiem urzędowym i powszechnie stosowanym. Zatem akcent w wymowie pada na drugą sylabę. Nazwę potrawy można czytać jako „seewicze” z przedłużoną wymową litery „i” w środku.
Gwarantuję, że ceviche to najlepsza przystawka z owoców morza, dorsza, halibuta lub łososia na wiosnę i lato. Ceviche wyglądem może przypominać ci sałatkę. Jest lekka, świeża, kolorowa, słodko-kwaśna i można nią się dzielić z gośćmi. Wystarczy podać trójkątne chipsy kukurydziane, aby przysmak dał się łatwo nabierać na porcje. Co więcej, w łatwy sposób możesz zrobić wrażenie na gościach.