Na przystawkę podaj najlepsze ceviche. Zajadał się nim papież Leon XIV. Sekret tkwi w mięsistej rybie

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Peruwiańskie ceviche to danie na bazie surowego dorsza skropionego sokiem z limonki. Przysmak rozprzestrzenił się też w innych krajach Ameryki Południowej przez szybkość i łatwość przygotowania. Papież Leon XIV miał poznać w Peru orzeźwiającą przystawkę, która jest idealna na gorące dni. Wystarczy 7 podstawowych składników, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem. Wypróbuj ceviche z dorsza na sycącą przystawkę.

W skrócie:

Klasyczne peruwiańskie ceviche przyrządza się na bazie białej ryby. Często można spotkać wersje z krewetek lub łososia.
Klasyczne peruwiańskie ceviche przyrządza się na bazie białej ryby. Często można spotkać wersje z krewetek lub łososia.
Jacek Kadaj/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Ceviche – przepis na peruwiańską sałatkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 10 minut + maksimum 30 minut marynowania

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 450 g świeżej, jędrnej białej ryby (np. okoń morski, dorsz lub halibut),

  • 1/2 szklanki świeżego soku z limonki (z około 5-6 limonek),

  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny (z 1 cytryny),

  • 2 pomidory rzymskie,

  • 1 ogórek,

  • 1 awokado,

  • 1/2 małej czerwonej cebuli,

  • 1 papryczka jalapeño,

  • 1/2 pęczka kolendry,

  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić najlepsze ceviche?

Sposób przygotowania:

  1. Rybę bez skóry i ości pokrój w drobną kostkę W szklanej (niereaktywnej) misce wymieszaj rybę z sokiem z limonki i sokiem z cytryny.

  2. Przykryj miskę i marynuj w lodówce przez 30 minut do 4 godzin. Zauważysz, że ryba stanie się nieprzezroczysta, ponieważ sok z limonki zetnie ją.

  3. Pamiętaj, że im dłużej będziesz marynować rybę, tym bardziej się „ugotuje”.

  4. Wyjmij rybę z lodówki (nie trzeba jej odsączać) i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: pomidory, ogórka, awokado bez pestki i czerwoną cebulę.

  5. Jeśli jesteś fanem pikantnego smaku, to dodaj do ceviche drobno posiekaną papryczkę jalapeño bez pestek.

  6. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i sól. Delikatnie, ale uważnie wymieszaj składniki.

  7. Ceviche podawaj w pojedynczych szklankach, na talerzu lub z chipsami tortilla.

Ceviche – jak się wymawia?

Ceviche to danie kuchni peruwiańskiej. Język hiszpański jest językiem urzędowym i powszechnie stosowanym. Zatem akcent w wymowie pada na drugą sylabę. Nazwę potrawy można czytać jako „seewicze” z przedłużoną wymową litery „i” w środku.

Gwarantuję, że ceviche to najlepsza przystawka z owoców morza, dorsza, halibuta lub łososia na wiosnę i lato. Ceviche wyglądem może przypominać ci sałatkę. Jest lekka, świeża, kolorowa, słodko-kwaśna i można nią się dzielić z gośćmi. Wystarczy podać trójkątne chipsy kukurydziane, aby przysmak dał się łatwo nabierać na porcje. Co więcej, w łatwy sposób możesz zrobić wrażenie na gościach.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl