Papież Leon XIV i jego kulinarne pasje. Oto sentymentalna podróż do smaków jak od mamy. Od rodzinnego stołu po Watykan

Anna Daniluk
Robert Prevost czyli Leon XIV - nowy papież kościoła katolickiego. Przyjrzeliśmy się, co lubi jeść nowy papież.
Robert Prevost czyli Leon XIV - nowy papież kościoła katolickiego. Przyjrzeliśmy się, co lubi jeść nowy papież. AKPA
8 maja 2025 roku kardynał Robert Prevost został wybrany na papieża, przyjmując imię Leon XIV. Urodzony w Chicago, w Stanach Zjednoczonych, przyszły papież związał się z Peru, wstępując do zakonu augustianów i uzyskując tamtejsze obywatelstwo. Różnorodność kulturowa w jego domu rodzinnym, dzięki hiszpańskiemu pochodzeniu matki Mildred Martinez oraz włosko-francuskim korzeniom ojca Louisa Mariusa Prevosta wpłynęły na jego menu. Oto dania, którymi się zajadał.

W skrócie:

Już od dzieciństwa papież Leon XIV miał styczność z różnorodnym jedzeniem. Do jego domu często zapraszani byli znajomi księża, którzy częstowani byli potrawami kuchni hiszpańskiej. Następnie wyjechał do Peru, gdzie wstąpił do zakonu świętego Augustyna. Właśnie tam zapoznał się z kuchnią peruwiańską.

Co jada papież Leon XIV?

W czasie formacji zakonnej i w późniejszych latach papież Leon XIV wracał do potraw kuchni peruwiańskiej. Aktualny biskup Chiclayo – miasta, w którym przebywał papież – na konferencji prasowej ujawnił, że papież w szczególności rozsmakował się w:

  • ceviche – posiekana surowa ryba lub krewetki hojnie skropiona sokiem z limonki i wymieszana z pokrojonym awokado i pomidorami często udekorowana kolendrą,

  • surowych owocach morza,

  • jagnięcinie,

  • kaczce z ryżem.

Kuchnia papieska w Chicago

Aktualny papież jest Amerykaninem z Chicago. Można przypuszczać, że znał scenę kulinarną tego miasta. Wśród tamtejszych rarytasów część związana jest z Polonią mieszkającą w tym mieście. Jednym ze sztandarowych przysmaków jest polska kiełbasa sprzedawana w ramach wyjątkowego hot-doga.

Kolejnym frykasem, który mógł znać Robert Prevost, zanim został duchownym, jest deep dish Chicago-pizza, która różni się od włoskiego specjału. Taki placek ma grube ciasto, pieczony jest w formie i po brzegi wypełniony jest farszem z dużą ilością sera. Ponadto nowo wybrany papież jest smakoszem kuchni włoskiej, która potrafi nasycić na długo.

Podsumowując, dotychczasowe życie Leona XIV to fascynujące połączenie smaków dzieciństwa z Hiszpanii, odkryć kulinarnych z Peru oraz prawdopodobnych preferencji związanych z jego amerykańskim pochodzeniem. Miejmy nadzieję, że jego papieski stół będzie odzwierciedleniem tej bogatej mozaiki gastronomicznej, a także okazją do zapraszania wiernych do wspólnego jedzenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Norweski pomysł na niebezpieczne czasy. Wzrasta ryzyko wojny ze strony Rosji

Norweski pomysł na niebezpieczne czasy. Wzrasta ryzyko wojny ze strony Rosji

Dramat Ukrainek w rosyjskiej niewoli. Poniżane i zmuszane do chodzenia nago po śniegu

Dramat Ukrainek w rosyjskiej niewoli. Poniżane i zmuszane do chodzenia nago po śniegu

Wróć na i.pl Portal i.pl