Papież Leon XIV i jego kulinarne pasje. Oto sentymentalna podróż do smaków jak od mamy. Od rodzinnego stołu po Watykan

Anna Daniluk
Robert Prevost czyli Leon XIV - nowy papież kościoła katolickiego. Przyjrzeliśmy się, co lubi jeść nowy papież.
Robert Prevost czyli Leon XIV - nowy papież kościoła katolickiego. Przyjrzeliśmy się, co lubi jeść nowy papież. AKPA
8 maja 2025 roku kardynał Robert Prevost został wybrany na papieża, przyjmując imię Leon XIV. Urodzony w Chicago, w Stanach Zjednoczonych, przyszły papież związał się z Peru, wstępując do zakonu augustianów i uzyskując tamtejsze obywatelstwo. Różnorodność kulturowa w jego domu rodzinnym, dzięki hiszpańskiemu pochodzeniu matki Mildred Martinez oraz włosko-francuskim korzeniom ojca Louisa Mariusa Prevosta wpłynęły na jego menu. Oto dania, którymi się zajadał.

W skrócie:

Już od dzieciństwa papież Leon XIV miał styczność z różnorodnym jedzeniem. Do jego domu często zapraszani byli znajomi księża, którzy częstowani byli potrawami kuchni hiszpańskiej. Następnie wyjechał do Peru, gdzie wstąpił do zakonu świętego Augustyna. Właśnie tam zapoznał się z kuchnią peruwiańską.

Co jada papież Leon XIV?

W czasie formacji zakonnej i w późniejszych latach papież Leon XIV wracał do potraw kuchni peruwiańskiej. Aktualny biskup Chiclayo – miasta, w którym przebywał papież – na konferencji prasowej ujawnił, że papież w szczególności rozsmakował się w:

  • ceviche – posiekana surowa ryba lub krewetki hojnie skropiona sokiem z limonki i wymieszana z pokrojonym awokado i pomidorami często udekorowana kolendrą,

  • surowych owocach morza,

  • jagnięcinie,

  • kaczce z ryżem.

Kuchnia papieska w Chicago

Aktualny papież jest Amerykaninem z Chicago. Można przypuszczać, że znał scenę kulinarną tego miasta. Wśród tamtejszych rarytasów część związana jest z Polonią mieszkającą w tym mieście. Jednym ze sztandarowych przysmaków jest polska kiełbasa sprzedawana w ramach wyjątkowego hot-doga.

Kolejnym frykasem, który mógł znać Robert Prevost, zanim został duchownym, jest deep dish Chicago-pizza, która różni się od włoskiego specjału. Taki placek ma grube ciasto, pieczony jest w formie i po brzegi wypełniony jest farszem z dużą ilością sera. Ponadto nowo wybrany papież jest smakoszem kuchni włoskiej, która potrafi nasycić na długo.

Podsumowując, dotychczasowe życie Leona XIV to fascynujące połączenie smaków dzieciństwa z Hiszpanii, odkryć kulinarnych z Peru oraz prawdopodobnych preferencji związanych z jego amerykańskim pochodzeniem. Miejmy nadzieję, że jego papieski stół będzie odzwierciedleniem tej bogatej mozaiki gastronomicznej, a także okazją do zapraszania wiernych do wspólnego jedzenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl