W skrócie:
Kremówka papieska – przepis na deser
Liczba porcji: 8-10 kawałków.
Czas przygotowania: do 2 godzin.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto na kremówkę:
300 g mąki pszennej,
250 g masła,
1/3 szklanki zimnej wody,
1 łyżka octu,
szczypta soli.
Krem budyniowy:
500 ml mleka,
150 g cukru,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
3 żółtka,
40 g mąki pszennej,
40 g mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
cukier puder do posypania
Jak zrobić kremówkę papieską?
Sposób przygotowania:
Na początku przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj nożem.
Wlej zimną wodę wymieszaną z octem, dodaj sól i szybko zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie części, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po schłodzeniu każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Upieczone placki i odstaw do ostudzenia.
Następnie przygotuj pyszny krem do kremówki. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.
Żółtka roztrzep z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj odrobinę zimnego mleka i wymieszaj.
Wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Ugotuj budyń, aż zgęstnieje i ostudź.
Na jeden placek wyłóż ostudzony krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i delikatnie dociśnij.
Kremówkę papieską wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał, a smaki się połączyły.
Przed podaniem kremówkę papieską posyp cukrem pudrem i pokrój na kwadraty.
Ciasto smakuje idealnie do filiżanki gorącej kawy lub kubka czarnej herbaty.
Kremówki papieskie z bitą śmietaną
Warto wiedzieć, że kremówki papieskie przekłada się nie tylko samym kremem budyniowym. Czasami cukiernie przygotowują ciasto przełożone kremem budyniowym wymieszanym z ubitą na sztywno kremówką, nadając mu lekkości. Co więcej, kremówki papieskie możesz też zrobić z dwoma warstwami kremu. Najpierw ułóż warstwę budyniową, a na niej warstwę ubitej kremówki usztywnioną odrobiną rozpuszczonej żelatyny. Dzięki temu zachowa sztywną konsystencję.
Kremówka papieska na ważne rocznice
Tą prostą kremówką papieską możesz świętować ważne rocznice związane ze świętym papieżem Janem Pawłem II. Wśród trzech najważniejszych jest:
2 kwietnia upamiętniający dzień śmierci,
18 maja – dzień urodzin papieża,
16 października nazywany dniem papieskim, upamiętniający dzień wybrania Karola Wojtyły na Ojca Świętego.
Kremówka na cieście francuskim
Prostą kremówkę papieską możesz także zrobić z użyciem ciasta francuskiego. Dzięki temu zrobisz smakowite ciasto w godzinę. Ponadto świetnie smakuje kremówka bez pieczenia zrobiona na bazie prostokątnych herbatników przełożona kremem budyniowym. Tak powstaje szybka i prosta kremówka w trzech wersjach. Wybierz swoją ulubioną. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
