W skrócie
Domowe desery na Dzień Matki nie muszą być trudne w wykonaniu. Można zrobić je na bazie gotowych biszkoptów, maślanych herbatników lub kupionych w cukierni małych bezików. Często wystarczy ugotować gęsty budyń i przełożyć nim ciastka, albo ubić na sztywno schłodzoną śmietanę i połączyć z truskawkami. Wybrałam 5 deserów, które mają szansę stać się hitem rodzinnego obiadu. Co więcej, są tak proste, że nawet najmłodsze dzieci mogą przy nich pomóc i poradzić sobie z ich przygotowaniem. W artykule znajdziesz linki przekierowujące do treści wybranego przepisu.
W galerii możesz zobaczyć 5 najlepszych deserów na Dzień Matki
Deser z bezami i truskawkami à la Eton Mess
Klasyczny deser Eton Mess, czyli bałagan z Eton, przyrządza się ze schłodzonej i ubitej śmietany z cukrem waniliowym, a następnie miesza z rozkruszonymi ciasteczkami bezowymi, łączy z pokrojonymi truskawkami i dekoruje miętą. Owoce możesz też macerować w soku z pomarańczy lub likierze, aby nadać im wyrazistszego aromatu. Młodsze pociechy mogą pomóc przy rozkruszaniu dłońmi bezików lub układaniu w pucharkach warstw Eton Mess.

Lody kawowe z 4 składników
Na deser na Dzień Matki możesz podać proste w wykonaniu lody kawowe. Często eksperymentuję z dodatkami np.: dodając do nich kajmak w puszce zamiast słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę, dodać masę kajmakową w puszce, dosypać łyżeczkę espresso w proszku i odrobinę likieru kawowego. Następnie ubita masę przełóż do pojemnika do mrożenia żywności, przykryj pokrywką i włóż do zamrażarki na 6 godzin.
Kokosowe ciasto Rafaello bez pieczenia
Jeżeli twoja mama uwielbia desery kokosowe, to koniecznie przygotuj ciasto Rafaello. Przepis inspirowany jest smakiem popularnych słodyczy. Herbatniki przekłada się masą budyniową wymieszaną z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym. Na ciastkach wykładaj wystudzony budyń. Co więcej, deser kroi się bez problemu od razu po zrobieniu, więc nie trzeba na niego długo czekać.
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Kolejnym deser, który można podać na Dzień Matki, jest ciasto góra lodowa. Zrobisz je na herbatnikach, śmietance, kremie budyniowym i udekorujesz polewą czekoladową. Po schłodzeniu obłędnie smakuje podane ze świeżymi truskawkami i malinami.

Klasyczne tiramisu na podwieczorek
W tym zestawieniu nie mogłoby zabraknąć klasycznego tiramisu. Polecam je przygotować dla fanek kawy, czekolady i niezbyt słodkich przysmaków. Nie bez powodu tiramisu ma wierne grono łasuchów. Ponadto tiramisu możesz zrobić w nieco odświeżonej formie np.: z truskawkami lub z pistacjami. Jednak na początek cukierniczej przygody polecam zrobić tradycyjne tiramisu z podłużnymi biszkoptami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
