Spis treści
Salmonella w truskawkach. GIS: „realne zagrożenie dla zdrowia”
W 1 na 5 próbek mrożonych truskawek wykryto bakterie Salmonella spp. – wykazały badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Chodzi o owoce Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, które zostały wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A. Sanepid wydał pilne ostrzeżenie o wycofaniu produktu ze sklepów.
– W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek – podkreśla GIS. – Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem truskawek objętych wycofaniem. W razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ewentualnym zjedzeniu owoców należy skontaktować się z lekarzem.
Truskawki wycofane przez obecność Salmonelli. Ta partia nie powinna być spożywana
Sanepid ostrzega w swoim komunikacie przed spożywaniem mrożonych truskawek Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek o wadze 450 g.
Numer wycofanej partii to 011/04/25, a data minimalnej trwałości do spożycia to marzec 2027.
Truskawki, w których wykryto obecność Salmonelli, pochodzą z Egiptu. Producentem jest Handsman Food Sp. z o.o. z Rogoźnicy Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski. Wyprodukowano je dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli właściciela sieci sklepów Biedronka.
Szczegóły dotyczące wycofanych truskawek:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
Numer partii: 011/04/25
Kraj pochodzenia: Egipt
Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Producent niezwłocznie poinformował odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofywania produktu z rynku. Przeprowadzono dodatkowe badania próbek z tej samej partii, które nie wykazały obecności Salmonelli.

Kulinaria
Należy jednak podkreślić, że – jak wyjaśniają eksperci – „rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach”. Oznacza to, że nawet próbki pobierane z tej samej partii mogą dawać różne wyniki.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Do zakażenia bakteriami Salmonella najczęściej dochodzi poprzez spożycie skażonej żywności (przede wszystkim produktów surowych lub niedogotowanych). Bakterie mogą też znajdować się w produktach przetworzonych, jeśli nie zostały zachowane odpowiednie standardy sanitarne.
Objawy zatrucia Salmonellą zazwyczaj występują w ciągu 6 do 72 godzin od spożycia i obejmują:
biegunkę,
gorączkę,
silne bóle brzucha,
nudności,
wymioty.
Jeżeli spożyjesz pokarm skażony Salmonellą i zauważysz objawy zatrucia pokarmowego, zgłoś się do lekarza.
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek Główny Inspektorat Sanitarny
SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny