W skrócie:
Ciasto z musem truskawkowym – przepis dla wiosenne popołudnie
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Na spód:
200 g herbatników maślanych,
100 g roztopionego masła.
Mus truskawkowy:
500 g świeżych truskawek,
2 łyżki cukru pudru,
250 ml śmietanki 36 procent,
250 g serka mascarpone,
20 g żelatyny,
50 ml zimnej wody.
Jak zrobić ciasto z musem truskawkowym?
Sposób przygotowania:
Na początku zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem i wyłóż na dno tortownicy (ok. 22 cm). Dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki.
Następnie przygotuj mus. Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem na gładkie purée.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, wymieszaj, odstaw na 10 minut, następnie podgrzej (nie gotuj!), aż się rozpuści.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę ostrożnie do zblendowanych truskawek.
Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z mascarpone i musem truskawkowym.
Mus truskawkowy wylej masę na schłodzony spód z herbatników.
Ciasto z musem truskawkowym wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasta z musem truskawkowym udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty.
To proste i szybkie ciasto z musem truskawkowym możesz zrobić z tego przepisu nawet dzień wcześniej. Wtedy deser się dobrze schłodzi i nabierze odpowiedniego smaku. Ponadto to znakomite ciasto na gorące dni, gdyż smakuje niemal jak lody. Polecam szczególnie jeśli chcesz zabłysnąć talentem kulinarnym przed całą rodziną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
