Spis treści
Truskawki w szczycie sezonu zachwycają smakiem i aromatem. Trudno im się oprzeć, a ilość przepisów na wykorzystanie ich słodyczy może przyprawić o zawrót głowy. Torty, desery, ciasta, babeczki, koktajle… Opcji jest wiele. Co, jeśli jednak masz w lodówce więcej truskawek i są już tak dojrzałe, że zaczynają mięknąć?
Nie martw się, przejrzałe truskawki to nie powód, by je wyrzucać. W tym tekście dowiesz się, jak możesz wykorzystać dojrzałe owoce. Z nimi nic się nie zmarnuje!
Zblenduj i wypij
Każdy napój z blendera to idealny sposób na wykorzystanie miękkich truskawek. Smoothie, koktajle, a nawet truskawkowe mleko – to wszystko możesz przygotować bez wcześniejszego krojenia owoców. Nie musisz się z tym spieszyć – możesz też zamrozić przejrzałe truskawki i wyciągnąć z zamrażarki, kiedy najdzie cię ochota na słodki, truskawkowy napój. Pamiętaj, żeby wykorzystać je w ciągu 6-12 miesięcy.
Idealny dżem z truskawek
Aby przygotować dżem, najlepiej jest użyć owoców bez żadnych skaz. Ale obite i uszkodzone truskawki sprawdzą się dobrze w przypadku małej partii dżemu, którą szybko zużyjesz. Połączenie dojrzałych truskawek i cukru da ci idealny truskawkowy dżem do przechowywania w lodówce. Dżem truskawkowy możesz wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów, ale też jako składnik wypieków – do ciasteczek, batoników czy muffinek.
Truskawkowy zawrót głowy, czyli zrób koktajle i drinki
Truskawkowe drinki takie jak margarity, mimozy i wiele innych? Brzmi pysznie! Możliwości są niemal nieskończone, jeśli chodzi o przygotowywanie koktajli na bazie przejrzałych truskawek. Dodają słodyczy, letniego koloru i kwiatowych nut. Możesz je rozgnieść, przerobić na syrop, zmacerować z octem na shrub (słodko-cierpki koncentrat), wymieszać z wódką lub dorzucić do sangrii. A jeżeli nie pijesz alkoholu, to możesz dodać je do wody gazowanej i też będzie pysznie.
Mrożone desery z truskawkami
Wbrew pozorom to właśnie przejrzałe truskawki najlepiej nadają się do lodów, sorbetów i domowych lodów na patyku. Są miękkie, słodkie i soczyste – idealne na mrożone desery. Podsmaż je delikatnie z cukrem lub zmiksuj na mus, a potem użyj jako bazy do zimnych przysmaków. Smak będzie intensywny, a konsystencja przyjemnie aksamitna. Truskawkowy mus możesz też zamrozić, używając tacki na kostki lodu i używać ich do szybkich deserów, kiedy tylko zechcesz – także poza sezonem.
Truskawkowe dressingi i sosy do sałatek
A może by tak dodać truskawki do sałatek? Jeśli twoje truskawki osiągnęły już szczyt świeżości, nie nie musisz rezygnować z tego pomysłu. Wciąż możesz wykorzystać je do przygotowania owocowego dressingu lub winegretu, który podkręci smak zielonej sałaty.
Zblenduj 450 g truskawek z 6 łyżkami soku z cytryny i 1/4 szklanki cukru, następnie wlewaj powoli 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżki oliwy z oliwek, aż sos zgęstnieje. Gotowy dressing przechowuj w lodówce.
Jeżeli twoje truskawki zaczynają mięknąć, to znak, że czas działać. W tych pięciu prostych sposobach rozkwitają smakiem i zyskają nowe życie.
