Ten tort cappuccino jest jak niedziela u babci. Wypróbuj przepis znanej zakonnicy na retro ciasto w wersji deluxe

Gabriela Fedyk
Tort cappuccino siostry Anastazji zawsze robi wrażenie.
Tort cappuccino siostry Anastazji zawsze robi wrażenie. tanchic/123RF/zdjęcie ilustracyjne
Nie musisz być cukiernikiem, żeby zrobić tort, który zachwyci twoich gości. Wystarczy sprawdzony przepis Siostry Anastazji i kilka prostych składników, a wszyscy będą prosić o dokładkę. Jeśli tort może być retro i efektowny jednocześnie, to właśnie ten. Lekki, słodki i pachnący cappuccino. Idealny do niedzielnej kawy, na rodzinne uroczystości czy na święta.

Spis treści

Tort cappuccino siostry Anastazji. Przepis na efektowne ciasto z charakterem

Liczba porcji: ok. 24 kawałki.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek,

  • 8 łyżek wody,

  • 1 1/2 szklanki białego cukru,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka kawy cappuccino (orzechowej lub waniliowej),

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • 3/4 l śmietany 30%,

  • 1 bita śmietana w proszku,

  • 1 galaretka cytrynowa,

  • cukier puder (do smaku),

  • spirytus (do smaku).

Jak zrobić tort cappuccino siostry Anastazji?

  1. Białka ubij z cukrem.

  2. Dodaj żółtka wymieszane z wodą.

  3. Mąkę zmieszaj z kawą i proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.

  4. Gotową masę na ciasto podziel na dwie części i wylej do dwóch foremek.

  5. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 20-30 minut.

  6. Każde ciasto po wystudzeniu przekrój wzdłuż na pół.

  7. Przygotuj masę do przełożenia ciasta. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody.

  8. Ubij bitą śmietanę w proszku, dodając cukier i tężejącą galaretkę. Jeżeli chcesz, dodaj 2 łyżki kawy cappuccino w proszku.

  9. Przygotuj kawę cappuccino z dodatkiem spirytusu.

  10. Roztworem cappuccino ze spirytusem nasączaj przekrojone ciasto.

  11. Szybko przełóż placki masą, nakładając je na siebie.

  12. Ciasto możesz polać polewą czekoladową. Polecam przepis na polewę czekoladową jak z PRL-u. Smacznego!

Tort cappuccino – klasyka, która nie wychodzi z mody

Tort cappuccino siostry Anastazji to klasyk, który łączy wszystko, co najlepsze w domowych wypiekach – puszysty biszkopt, kawowy aromat i lekką, śmietankową masę. Jest jak podróż do czasów, gdy ciasta piekło się „na oko”, z sercem i bez pośpiechu. Pachnie kawą, a swoim smakiem przywołuje wspomnienia niedziel u babci.

Dobry, nie za słodki, elegancki, a przy tym prosty – zachwyca nie tylko smakiem, ale i tym, że udaje się za każdym razem. To ciasto, które zbliża ludzi i budzi uśmiech już po pierwszym kęsie. Zrobisz je bez problemu, nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, a goście będą pytać, z której cukierni przywiozłaś takie dobre ciasto.

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl