Wystrzałowe ciastka na białym winie mogą zszokować. Włoska kucharka zajadała je jako dziecko. Przekonaj się, jak smakują

Anna Daniluk
Domowe ciasteczka winne to przysmak serwowany na deser do filiżanki espresso.
Domowe ciasteczka winne to przysmak serwowany na deser do filiżanki espresso. Giovanna Di Lisciandro/ materiały prasowe wydawnictwo Wielka Litera
Nadia Caterina Munno twierdzi, że te winne ciasteczka, wypiekane są w jej rodzinie od pokoleń i należą do jej ulubionych. Pochodzą z południa Włoch, szczególnie popularne są w Lacjum, gdzie jadała je w dzieciństwie. Ciasto jest bardzo proste i bazuje na kilku podstawowych składnikach, które każda rodzina trzyma w domu: winie, oliwie, cukrze i mące. Przepis pochodzi z książki „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku”.

W skrócie:

Ciasteczka winne (ciambelline al vino) – przepis na domowe słodkości

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przyrządzania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3/4 szklanki białego wina,

  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin,

  • 110 gramów (ubite 1/2 szklanki i 1/2 łyżki) jasnobrązowego cukru,

  • 360 gramów (3 szklanki) mąki uniwersalnej i nieco do oprószenia,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • szczypta soli morskiej,

  • 1/2 szklanki cukru gruboziarnistego, dekoracyjnego.

Jak zrobić ciasteczka winne?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą, płaską blachę papierem pergaminowym.

  2. W dużej misce wymieszaj wino, oliwę z oliwek i brązowy cukier.

  3. Mieszaj drewnianą łyżką przez 1-2 minuty, aż dobrze się połączą. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  4. Ucieraj składniki, aż powstanie wilgotne ciasto. Lekko oprósz blat mąką i delikatnie zagniataj ciasto 5-10 razy bądź do momentu, aż stanie się gładkie.

  5. Podziel ciasto na 12 równych porcji. Każdą porcję rozwałkowuj na 15-centymetrowy sznurek, z którego następnie twórz kręgi, dociskając sklejane końcówki.

  6. Pokryj obie strony dekoracyjnym cukrem gruboziarnistym i umieść na przygotowanej w tym celu blasze.

  7. Ciasteczka winne piecz przez mniej więcej 25 minut, aż nieco urosną i ciasto wyschnie.

Sekret królowej

Zamiast białego wina użyj czerwonego, albo nawet twojego ulubionego wytrawnego różowego wina, a otrzymasz różne warianty ciasteczek.

Włoska ekspertka zdradza we wstępie do przepisu, że kochała słodki smak ciastek nasączonych winem i kocha go do dziś. Wraz z ojcem po ciężkim dniu pracy zatrzymywała się w jednej z rzymskich trattorii i na deser maczała ciasteczka w winie, gdyż włoskie dzieci pijają wino w niewielkich ilościach. Dziś wypieki te cieszą się popularnością jako drobna przekąska serwowana po obiedzie. Nadia Caterina Muno zachęca do maczania ich w kieliszku ulubionego białego lub czerwonego wina albo podawania z espresso.

Przepis na ciasteczka winne z książki „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl