W skrócie:
Ciasteczka winne (ciambelline al vino) – przepis na domowe słodkości
Liczba porcji: 12 ciasteczek
Czas przyrządzania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
3/4 szklanki białego wina,
1/2 szklanki oliwy extra virgin,
110 gramów (ubite 1/2 szklanki i 1/2 łyżki) jasnobrązowego cukru,
360 gramów (3 szklanki) mąki uniwersalnej i nieco do oprószenia,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli morskiej,
1/2 szklanki cukru gruboziarnistego, dekoracyjnego.
Jak zrobić ciasteczka winne?
Sposób przygotowania:
Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą, płaską blachę papierem pergaminowym.
W dużej misce wymieszaj wino, oliwę z oliwek i brązowy cukier.
Mieszaj drewnianą łyżką przez 1-2 minuty, aż dobrze się połączą. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Ucieraj składniki, aż powstanie wilgotne ciasto. Lekko oprósz blat mąką i delikatnie zagniataj ciasto 5-10 razy bądź do momentu, aż stanie się gładkie.
Podziel ciasto na 12 równych porcji. Każdą porcję rozwałkowuj na 15-centymetrowy sznurek, z którego następnie twórz kręgi, dociskając sklejane końcówki.
Pokryj obie strony dekoracyjnym cukrem gruboziarnistym i umieść na przygotowanej w tym celu blasze.
Ciasteczka winne piecz przez mniej więcej 25 minut, aż nieco urosną i ciasto wyschnie.
Sekret królowej
Zamiast białego wina użyj czerwonego, albo nawet twojego ulubionego wytrawnego różowego wina, a otrzymasz różne warianty ciasteczek.
Włoska ekspertka zdradza we wstępie do przepisu, że kochała słodki smak ciastek nasączonych winem i kocha go do dziś. Wraz z ojcem po ciężkim dniu pracy zatrzymywała się w jednej z rzymskich trattorii i na deser maczała ciasteczka w winie, gdyż włoskie dzieci pijają wino w niewielkich ilościach. Dziś wypieki te cieszą się popularnością jako drobna przekąska serwowana po obiedzie. Nadia Caterina Muno zachęca do maczania ich w kieliszku ulubionego białego lub czerwonego wina albo podawania z espresso.
Przepis na ciasteczka winne z książki „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
