Spis treści
Gluten w bezglutenowym napoju. Te serie zostały wycofane
Osoby na diecie bezglutenowej powinny zachować szczególną ostrożność. Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała ostrzeżenie dotyczące kwasów chlebowych, które mimo oznaczenia „gluten free”, zawierają gluten w ilości przekraczającej dopuszczalny poziom (ponad 20 mg/kg).
Spożycie tych napojów przez osoby z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten może prowadzić do niebezpiecznej reakcji organizmu.
Po komunikacie z 19 maja 2025 r., GIS poinformował o wycofaniu kolejnych dwóch partii przez producenta. Chodzi o EKO kwas chlebowy tradycyjny 330 ml (nr partii A 10 2025 z datą minimalnej trwałości 10.2025) oraz EKO kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml (nr partii A 01 2026 z datą minimalnej trwałości 01.2026).
Te partie kwasu chlebowego są objęte wycofaniem:
Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml
numer partii: A012026
data ważności: 01.2026
Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml
numer partii: A112026
data ważności: 11.2026
Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml
numer partii: A012026
data ważności: 01.2026
EKO kwas chlebowy tradycyjny 330 ml
nr partii: A 10 2025
data minimalnej trwałości: 10.2025
EKO kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml
nr partii A 01 2026
data minimalnej trwałości: 01.2026
Producent:
A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask
Masz ten napój? Sprawdź partię i nie ryzykuj
Podczas kontroli sanepidu w powyższych partiach kwasu chlebowego wykryto przekroczoną ilość glutenu, mimo że produkty były oznakowane jako bezglutenowe. Producent rozpoczął już proces wycofywania ich z obrotu, a inspekcja sanitarna monitoruje całą procedurę.
– Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Czym grozi spożycie wycofanych napojów?
Spożycie tych napojów przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten czy pszenicę może wywołać reakcję nadwrażliwości lub alergiczną. Szczególnie narażeni są chorzy na celiakię – w ich przypadku nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać stan zapalny w jelitach, doprowadzić do zatrucia i znacząco pogorszyć samopoczucie oraz stan zdrowia.
Źródło:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg) Główny Inspektorat Sanitarny
Aktualizacja ostrzeżenia publicznego z dnia 19.05.2025 Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg) Główny Inspektorat Sanitarny
