Weź jabłka i upiecz wyjątkową szarlotkę Danuty Wałęsy. Smak tego ciasta osładza nawet pochmurny dzień. Zniknie do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Szarlotka Danuty Wałęsy to wypiek na kruchym cieście z dużą ilością jabłek pachnący cynamonem.
Szarlotka Danuty Wałęsy to wypiek na kruchym cieście z dużą ilością jabłek pachnący cynamonem. Banu R/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szarlotka Danuty Wałęsy to wypiek, który przeszedł do historii. Został opisany przez żonę byłego prezydenta Polski w jej książce „Marzenia i tajemnice”. Publikacja stała się motywacją do stworzenia sztuki teatralnej „Danuta W.” z Krystyną Jandą w roli głównej. Aktorka w trakcie spektaklu przygotowuje szarlotkę określaną też jabłecznikiem z przepisu Danuty Wałęsy.

W skrócie:

Szarlotka Danuty Wałęsy – przepis na ciasto z jabłkami

Liczba porcji: 10-12 porcji.

Czas przygotowania: 1,5-2 godziny (w tym czas pieczenia)

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 1 kostka masła 250 g,

  • 5-6 żółtek,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1 zapach waniliowy,

  • 1,5 kg jabłek,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka gęstej śmietany, jeśli ciasto jest za gęste.

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 łyżeczka cukru.

Jak zrobić szarlotkę Danuty Wałęsy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  2. Dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.

  3. Dosyp cukier, dodaj żółtka oraz aromat i zagnieć ciasto. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj kwaśną śmietanę.

  4. Ciasto kruche na szarlotkę wstaw do lodówki do schłodzenia przez 1 godzinę.

  5. Następnie przekrój ciasto na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż na blaszkę.

  6. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Możesz dodatkowo przyprawić mielonym cynamonem i cukrem, jeśli są kwaśne.

  7. Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.

  8. Szarlotkę Danuty piecz przez 45-60 minut w 200° Celsjusza.

Szarlotka Danuty Wałęsy według Krystyny Jandy

Krystyna Janda podczas monodramu w Teatrze Polonia zagniatała ciasto, obierała jabłka oraz piekła ciasto. Widzowie mieli okazję poczuć roznoszący się ze sceny zapach cynamonu, a nawet byli częstowani wypiekiem na koniec sztuki. W artykule Marty Lewkowicz „Szarlotka Danuty W. w teatrze Polonia: jedna z najbardziej wyczekiwanych premier sezonu” z 2012 roku możemy przeczytać wyznanie aktorki:

– Rytm spektaklu wyznacza pieczenie szarlotki. Historia kończy się z momentem wyjęcia ciasta z piekarnika. Każdy widz będzie mógł spróbować. Ta szarlotka to prawie drugi scenariusz. Wszyscy patrzą mi na ręce, jak rozwałkowałam ciasto, co źle ułożyłam, czy nie za wcześnie włożyłam do piekarnika – opowiada Krystyna Janda.

Następnie dodaje, że pierwszy wypiek nawet sfotografowano, ale z racji, że przypadło to na czas internowania, to z emocji wałeczki na wierzchu wyszły krzywe. Krystyna Janda zdradziła też, że każdą taką szarlotkę zjadali po próbie i uzyskiwała różne recenzje.

– Do premiery nauczę się ją piec. Mam nadzieję, że po tym spektaklu, nawet jak mi wyjdzie zakalec, to ją wszyscy zjedzą, z solidarności – śmieje się aktorka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Co więcej, były prezydent Lech Wałęsa również doczekał się dedykowanego sobie ciasta. Jest to sernik z rosą na kruchym spodzie, który przyjął nazwę „łzy Wałęsy”. Mimo wielu spekulacji dotyczących nazwy, z pewnością jest to odzwierciedlenie popularności i rozpoznawalności polityka w latach 90. XX wieku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Polacy mistrzami Europy. Sukces polskiej dwójki w Płowdiw

Polacy mistrzami Europy. Sukces polskiej dwójki w Płowdiw

250 milionów pszczół miodnych uciekło z  ciężarówki. Policja ostrzega mieszkańców

250 milionów pszczół miodnych uciekło z ciężarówki. Policja ostrzega mieszkańców

Wróć na i.pl Portal i.pl