W skrócie:
Szarlotka Danuty Wałęsy – przepis na ciasto z jabłkami
Liczba porcji: 10-12 porcji.
Czas przygotowania: 1,5-2 godziny (w tym czas pieczenia)
Stopień trudności: średni.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1 kostka masła 250 g,
5-6 żółtek,
1/2 szklanki cukru,
1 zapach waniliowy,
1,5 kg jabłek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka gęstej śmietany, jeśli ciasto jest za gęste.
Dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka cukru.
Jak zrobić szarlotkę Danuty Wałęsy?
Sposób przygotowania:
Na początku mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.
Dosyp cukier, dodaj żółtka oraz aromat i zagnieć ciasto. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj kwaśną śmietanę.
Ciasto kruche na szarlotkę wstaw do lodówki do schłodzenia przez 1 godzinę.
Następnie przekrój ciasto na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż na blaszkę.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Możesz dodatkowo przyprawić mielonym cynamonem i cukrem, jeśli są kwaśne.
Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.
Szarlotkę Danuty piecz przez 45-60 minut w 200° Celsjusza.
Szarlotka Danuty Wałęsy według Krystyny Jandy
Krystyna Janda podczas monodramu w Teatrze Polonia zagniatała ciasto, obierała jabłka oraz piekła ciasto. Widzowie mieli okazję poczuć roznoszący się ze sceny zapach cynamonu, a nawet byli częstowani wypiekiem na koniec sztuki. W artykule Marty Lewkowicz „Szarlotka Danuty W. w teatrze Polonia: jedna z najbardziej wyczekiwanych premier sezonu” z 2012 roku możemy przeczytać wyznanie aktorki:
– Rytm spektaklu wyznacza pieczenie szarlotki. Historia kończy się z momentem wyjęcia ciasta z piekarnika. Każdy widz będzie mógł spróbować. Ta szarlotka to prawie drugi scenariusz. Wszyscy patrzą mi na ręce, jak rozwałkowałam ciasto, co źle ułożyłam, czy nie za wcześnie włożyłam do piekarnika – opowiada Krystyna Janda.
Następnie dodaje, że pierwszy wypiek nawet sfotografowano, ale z racji, że przypadło to na czas internowania, to z emocji wałeczki na wierzchu wyszły krzywe. Krystyna Janda zdradziła też, że każdą taką szarlotkę zjadali po próbie i uzyskiwała różne recenzje.
– Do premiery nauczę się ją piec. Mam nadzieję, że po tym spektaklu, nawet jak mi wyjdzie zakalec, to ją wszyscy zjedzą, z solidarności – śmieje się aktorka.

Kulinaria
Co więcej, były prezydent Lech Wałęsa również doczekał się dedykowanego sobie ciasta. Jest to sernik z rosą na kruchym spodzie, który przyjął nazwę „łzy Wałęsy”. Mimo wielu spekulacji dotyczących nazwy, z pewnością jest to odzwierciedlenie popularności i rozpoznawalności polityka w latach 90. XX wieku.