Ten sernik kochają wszyscy. Zachwyci twoich bliskich w Wielkanoc i nie tylko. Wypróbuj przepis na obłędny sernik z rosą

Przepis na pyszny kremowy sernik z rosą. Zobacz, jak go przygotować.
Przepis na pyszny kremowy sernik z rosą. Zobacz, jak go przygotować. Katarzyna Puczyńska
To ciasto to strzał w dziesiątkę na Wielkanoc i nie tylko. Jest oryginalne, kremowe i takie... nie za słodkie. Sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą, to połączenie pysznej masy serowej, kruchego spodu i delikatnej bezy. Nietypowa nazwa tego wypieku wzięła się od kropelek karmelu, które powstają na bezie w wyniku zwiększenia wilgotności ciasta. Taki wypiek nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik złota rosa.

Spis treści

Mam dla ciebie przepis na pyszny i kremowy sernik z rosą. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu, ale wyśmienity smak i wyjątkowy wygląd z pewnością to wynagrodzi. Ciasto jest zwieńczone bezą, a masa serowa jest wilgotna i delikatna, co sprawia, że po kilku godzinach od upieczenia na powierzchni bezy zaczną pojawiać się kuleczki rosy, czyli złotego karmelu. To właśnie ten składnik wyróżnia to lekkie jak chmurka ciasto. Warto samodzielnie zmielić ser, co znacznie wpływa na smak i konsystencję ciasta. Jeśli jednak nie mamy w domu maszynki do mielenia lub chcemy zaoszczędzić czas, można kupić tzw. ser z wiaderka lub ser śmietankowy.

Zobacz w galerii, jak przygotować sernik złota rosa:

Przepis na sernik złota rosa

Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Porcja: na dużą blachę
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • skórka z pomarańczy lub cytryny.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Beza:

  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru.

Jak zrobić sernik z rosą?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj proszek do pieczenia i jajka. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  2. Ser zmiel dwukrotnie w maszynce na średnich oczkach.
  3. Następnie 4 żółtka i 2 jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odłóż na zrobienie bezy.
  4. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo ser, a następnie budyń, mleko i olej.
  5. Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zmiksuj na gładko.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i wylep nim dno oraz boki blaszki.
  7. Na ciasto wylej masę serową.
  8. Piecz sernik ok. 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  9. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać na sztywną pianę białka ze szklanką cukru.
  10. Wyjmij sernik z rosą i po 5 minutach połóż na nim bezę.
  11. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik z bezą przez 15 minut.
  12. Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.

Sernik – ciasto na różne okazje

Sernik to bardzo popularne ciasto, na które niemal każda pani i każdy pan domu mają swój ulubiony przepis.

Najbardziej popularne są m.in.:

Sprawdź także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy

Przepis na pyszny kremowy sernik z rosą. Zobacz, jak go przygotować.

Ten sernik kochają wszyscy. Zachwyci twoich bliskich w Wielk...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl