Na Wielkanoc upiecz puszysty sernik cytrynowy. Prosty, delikatny i bez problemowy. Od pierwszego kęsa rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Domowy sernik cytrynowy to orzeźwiające ciasto dla łasuchów lubiących słodko-kwaśne ciasta.
Domowy sernik cytrynowy to orzeźwiające ciasto dla łasuchów lubiących słodko-kwaśne ciasta. Nelea Reazanteva/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Poczuj orzeźwiający smak cytryny w serniku delikatnym jak muślin. Ten przepis to gwarancja delikatności i idealnej równowagi słodyczy z subtelnie kwaśnym cytrusem. Najczęściej podaję go na imieniny, urodziny lub na Wielkanoc. Ten słoneczny kolor rozpromieni nawet pochmurne dni i gwarantuję, że nie pozwoli przejść obok niego nikomu obojętnie.

W skrócie:

Puszysty sernik cytrynowy – przepis na delikatny deser

Liczba porcji: 8-10 kawałków.

Czas przygotowania: 20 minut + 50-60 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na spód:

  • 150 g herbatników digestive,

  • 70 g roztopionego masła.

    Na masę serową:

  • 500 g mielonego twarogu sernikowego,

  • 150 g cukru pudru,

  • 3 jajka,

  • sok i skórka z 1 dużej cytryny (około 50 ml soku),

  • 250 g śmietany kremówki 30 procent,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić sernik cytrynowy?

Sposób przygotowania:

  1. Spód na sernik cytrynowy: herbatniki rozkrusz na drobny proszek za pomocą blendera. Wymieszaj z roztopionym masłem.

  2. Wyłóż nimi dno tortownicy o średnicy około 20-22 cm, dociskając masę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  3. Następnie przygotuj masę twarogową. W dużej misce umieść zmielony twaróg, cukier puder i jajka. Miksuj do połączenia składników.

  4. Dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Ponownie krótko zmiksuj.

  5. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej za pomocą silikonowej łopatki.

  6. Na koniec przesiej mąkę ziemniaczaną, wsyp do masy na sernik cytrynowy i krótko wymieszaj.

  7. Następnie wylej masę serową na przygotowany spód.

  8. Sernik cytrynowy piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C  z funkcją grzania góra-dół przez około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty, ale wciąż galaretowaty na środku.

  9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku.

  10. Następnie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ten delikatny sernik cytrynowy to strzał w dziesiątkę. Jego aksamitna konsystencja w połączeniu z orzeźwiającą nutą cytryny tworzy idealną harmonię smaków. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by go przygotować. Zachęcam cię do podzielenia się nim z bliskimi, a zachwytom nie będzie końca. Z filiżanką gorącej herbaty to po prostu rarytas. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl