Pierś z kurczaka na obiad to gwarant sukcesu. Mięso oblej kremowym sosem koperkowym, a rodzina będzie cię chwalić. Przepis posłuży lata

Anna Daniluk
Na obiad polecam piersi z kurczaka w sosie koperkowym, które smakują jak od babci.
Na obiad polecam piersi z kurczaka w sosie koperkowym, które smakują jak od babci. Maria Lapina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na kurczaka podawanego jak na obiedzie u babci? Delikatna pierś z kurczaka w sosie koperkowym to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zaskocz siebie i domowników prostotą tego dania i odkryj, jak koperkowy aromat potrafi zmienić zwykły dzień w kulinarną przygodę. Ten obiad smakuje jak klasyczne pulpety. Poznaj recepturę na aromatyczne danie.

W skrócie:

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 łyżka oliwy,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego,

  • 150 ml śmietanki 30 procent,

  • 1 pęczek świeżego koperku,

  • sól, pieprz, odrobina soku z cytryny.

Jak zrobić kurczaka w sosie koperkowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku piersi z kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na cieńsze kotlety, oprósz solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, smaż kurczaka z obu stron po 4-5 minut, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni.

  3. Na tej samej patelni zeszklij przeciśnięty czosnek. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut, aż lekko się zredukuje.

  4. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Duś jeszcze 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.

  5. Włóż kurczaka z powrotem do sosu i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut.

  6. Pierś z kurczaka w sosie koperkowym podawaj z młodymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

To proste danie jest typowym comfort foodem, czyli jedzeniem na pocieszenie albo takim odwołującym się do wspomnień z dzieciństwa. To danie smakuje podobnie jak babcine pulpety w sosie koperkowym. Co więcej, połączenie świeżego koperku i delikatnej, soczystej piersi z kurczaka to kombinacja, która od lat ma szczególne miejsce w mojej kuchni. Przepis, którym się dzielę, to efekt wielu prób – prosty, szybki, a jednak wyjątkowy. Idealny na codzienny obiad, ale też wystarczająco elegancki na niedzielne ucztowanie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Straty w uprawach mogą wzrosnąć o 66%. Ten region już reaguje

Straty w uprawach mogą wzrosnąć o 66%. Ten region już reaguje

Miedź najdroższa od tygodni. Wystarczył telefon Trumpa

Miedź najdroższa od tygodni. Wystarczył telefon Trumpa

Wróć na i.pl Portal i.pl