Chłodnik koperkowy siostry Anastazji to strzał w dziesiątkę. Nie znajdziesz lepszego pomysłu na lekki obiad. Będziesz jeść go non stop

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybkie, sycące i pełne witamin danie bez gotowania. Taki jest chłodnik koperkowy siostry Anastazji. Wystarczy zaopatrzyć się w sezonowe warzywa, kwaskowaty kefir i połączyć wszystkie składniki. Ten przysmak zakonnicy możesz podawać na co dzień i od święta. Gwarantuję, że ugasi pragnienie i zaspokoi apetyt nawet w chłodniejsze dni.

W skrócie:

Domowy chłodnik koperkowy siostry Anastazji nie wymaga gotowania.
Domowy chłodnik koperkowy siostry Anastazji nie wymaga gotowania.
Zoryana Ivchenko/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Chłodnik koperkowy siostry Anastazji – przepis na lekkie danie

Liczba porcji: dla 6-8 osób.

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 l kefiru,

  • 300 g rzodkiewek,

  • 500 g zielonych ogórków,

  • 4 jajka,

  • 1 duży pęczek zielonego koperku,

  • sól i pieprz.

Jak zrobić chłodnik koperkowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz ogórki ze skórki. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i po chwili odciśnij nadmiar soku.

  2. Jajka ugotuj na twardo. Koperek drobno posiekaj.

  3. Do kefiru dodaj ogórki, rzodkiewkę i posiekany drobno koperek.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

  5. Chłodnik koperkowy siostry Anastazji przed podaniem dopraw do smaku.

  6. Gotowy chłodnik koperkowy podawaj z ćwiartkami jajek.

  7. Z wierzchu możesz posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Z tym przepisem poczujesz powiew wiosny na talerzu. Chłodnik koperkowy siostry Anastazji to esencja smaku. Lekki, orzeźwiający i pełen naturalnych smaków. Idealny, gdy szukasz szybkiego i zdrowego posiłku, który nasyci bez uczucia ciężkości. Tą prostą zupą będziesz celebrować prostotę i domową kuchnię, która doskonale wpisuje się w wiosenny jadłospis. Smacznego!

Przepis na chłodnik koperkowy siostry Anastazji zainspirowany jest daniem z „Wielkiej księgi specjałów siostry Anastazji” publikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kim jest tajemniczy Zorro? Skradł show Rafałowi Trzaskowskiemu na wiecu w Tarnowie

Kim jest tajemniczy Zorro? Skradł show Rafałowi Trzaskowskiemu na wiecu w Tarnowie

Dania podniesie wiek emerytalny. Będzie najwyższy w Europie

Dania podniesie wiek emerytalny. Będzie najwyższy w Europie

Wróć na i.pl Portal i.pl