W skrócie:

Chłodnik koperkowy siostry Anastazji – przepis na lekkie danie
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 l kefiru,
300 g rzodkiewek,
500 g zielonych ogórków,
4 jajka,
1 duży pęczek zielonego koperku,
sól i pieprz.
Jak zrobić chłodnik koperkowy?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz ogórki ze skórki. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i po chwili odciśnij nadmiar soku.
Jajka ugotuj na twardo. Koperek drobno posiekaj.
Do kefiru dodaj ogórki, rzodkiewkę i posiekany drobno koperek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik koperkowy siostry Anastazji przed podaniem dopraw do smaku.
Gotowy chłodnik koperkowy podawaj z ćwiartkami jajek.
Z wierzchu możesz posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Z tym przepisem poczujesz powiew wiosny na talerzu. Chłodnik koperkowy siostry Anastazji to esencja smaku. Lekki, orzeźwiający i pełen naturalnych smaków. Idealny, gdy szukasz szybkiego i zdrowego posiłku, który nasyci bez uczucia ciężkości. Tą prostą zupą będziesz celebrować prostotę i domową kuchnię, która doskonale wpisuje się w wiosenny jadłospis. Smacznego!
Przepis na chłodnik koperkowy siostry Anastazji zainspirowany jest daniem z „Wielkiej księgi specjałów siostry Anastazji” publikowanej przez Wydawnictwo WAM.