Na obiad smażę najlepsze kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. Ten przepis odciąża portfele. Będziesz je pałaszować z radością

Anna Daniluk
Smakowite kotlety z ugotowanych jajek to rarytas przyrządzony z przepisu siostry Anastazji.
Smakowite kotlety z ugotowanych jajek to rarytas przyrządzony z przepisu siostry Anastazji. Ravsky/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Możliwe, że w kuchni masz kilka jajek, z którymi nie wiesz, co zrobić. Proponuję ci niezawodne kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji. Dodaj kilka łatwo dostępnych składników, aby zyskać chrupiący przysmak na tani rodzinny obiad. Zazwyczaj korzystam z czerstwej bułki, aby ponownie zyskała sprężystość po moczeniu w mleku. Poznaj przepis na kotlety jajeczne znanej zakonnicy.

W skrócie:

Kotlety z jajek gotowanych – przepis siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,

  • 1 cebula,

  • 1 bułka,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 1 łyżka masła klarowanego,

  • 1 całe surowe jajko,

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

  • tłuszcz do smażenia np.: olej rzepakowy,

  • bułka tarta do panierowania,

  • sól i czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Następnie cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle.

  2. W mleku namocz bułkę i odciśnij. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka, bułkę, przesmażoną cebulę zmiel, dodaj surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki.

  3. Masę jajeczną dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Formuj kotlety z ugotowanych jajek, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  5. Kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji możesz podawać z ulubionymi surówkami, frytkami lub purée ziemniaczanym.

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji

Na rodzinny obiad możesz skorzystać także z innych przepisów polecanych przez znaną zakonnicę. Wśród nich polecamy karczek w kapuście kiszonej, królika w śmietanie lub intrygująco brzmiący kurczak po kolumbijsku.

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” autorstwa Anastazji Pustelnik wydanej przez Wydawnictwo WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl