W skrócie:
Kotlety z jajek gotowanych – przepis siostry Anastazji
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
9 jajek ugotowanych na twardo,
1 cebula,
1 bułka,
1/2 szklanki mleka,
1 łyżka masła klarowanego,
1 całe surowe jajko,
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
tłuszcz do smażenia np.: olej rzepakowy,
bułka tarta do panierowania,
sól i czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Następnie cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle.
W mleku namocz bułkę i odciśnij. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka, bułkę, przesmażoną cebulę zmiel, dodaj surowe jajko i posiekaną natkę pietruszki.
Masę jajeczną dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formuj kotlety z ugotowanych jajek, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety z jajek gotowanych siostry Anastazji możesz podawać z ulubionymi surówkami, frytkami lub purée ziemniaczanym.
Sprawdzone przepisy siostry Anastazji
Na rodzinny obiad możesz skorzystać także z innych przepisów polecanych przez znaną zakonnicę. Wśród nich polecamy karczek w kapuście kiszonej, królika w śmietanie lub intrygująco brzmiący kurczak po kolumbijsku.
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” autorstwa Anastazji Pustelnik wydanej przez Wydawnictwo WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
