Rozsmakuj się w kurczaku po kolumbijsku siostry Anastazji. Najważniejszy jest wybór warzyw. Ten obiad migiem zniknie z talerza

Anna Daniluk
Na rodzinny obiad proponujemy zrobić duszone udka kurczaka po kolumbijsku z warzywami według przepisu siostry Anastazji Pustelnik.
Na rodzinny obiad proponujemy zrobić duszone udka kurczaka po kolumbijsku z warzywami według przepisu siostry Anastazji Pustelnik. Tatiana Volgutova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Kurczak po kolumbijsku to przepis zainspirowany kuchnią siostry Anastazji Pustelnik. Zakonnica dzieli się przepisem na pomysłowe danie główne. Kurczak po kolumbijsku to smakowity sposób na duszony drób z dodatkiem pysznych warzyw. Siostra Anastazja proponuje nieco trudniejsze danie, którym możesz nakarmić całą rodzinę. Poznaj wyjątkowy sposób na kurczaka po kolumbijsku.

W skrócie:

Kurczak po kolumbijsku siostry Anastazji – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: średnio-trudny.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,

  • 1 mała cebula,

  • 1-2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 pęczek natki pietruszki,

  • 1/2 selera,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 cytryna,

  • 2-3 łyżki keczupu,

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,

  • 2 surowe ziemniaki,

  • liście selera,

  • 4 łyżki oleju,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kurczaka po kolumbijsku siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku udka kurczaka natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

  2. Następnie pokrój marchewkę, pietruszkę, selera i paprykę.

  3. Na spód brytfanny wlej odrobinę oleju, włóż połowę warzyw, dodaj posiekaną natkę pietruszki i posiekane liście selera.

  4. Na warzywach ułóż doprawione udka, polej keczupem i przecierem pomidorowym.

  5. Następnie wyłóż pozostałe warzywa i na wierzchu rozłóż pokrojone w plasterki surowe ziemniaki.

  6. Kurczaka po kolumbijsku podlej niewielką ilością wody i pozostaw na godzinę.

  7. Mięso duś pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.

  8. Gotowego kurczaka po kolumbijsku siostry Anastazji podawaj z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.

Tak przygotowany kurczak będzie miękki, delikatny i będzie rozpływał się w ustach. Jeśli lubisz wyraziste pikantne smaki, to zachęcam cię do użycia ostrego keczupu i przyprawienia sosu suszonym chili. Aby udka kurczaka zyskały więcej smaku, zanim obłożysz je warzywami, możesz je chwilę podsmażyć, aby zyskały rumianą skórkę. Kurczak po kolumbijsku zainspirowany jest przepisem z książki „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl