W skrócie:
Kurczak po kolumbijsku siostry Anastazji – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średnio-trudny.
Składniki:
Jak zrobić kurczaka po kolumbijsku siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku udka kurczaka natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Następnie pokrój marchewkę, pietruszkę, selera i paprykę.
Na spód brytfanny wlej odrobinę oleju, włóż połowę warzyw, dodaj posiekaną natkę pietruszki i posiekane liście selera.
Na warzywach ułóż doprawione udka, polej keczupem i przecierem pomidorowym.
Następnie wyłóż pozostałe warzywa i na wierzchu rozłóż pokrojone w plasterki surowe ziemniaki.
Kurczaka po kolumbijsku podlej niewielką ilością wody i pozostaw na godzinę.
Mięso duś pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
Gotowego kurczaka po kolumbijsku siostry Anastazji podawaj z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.
Tak przygotowany kurczak będzie miękki, delikatny i będzie rozpływał się w ustach. Jeśli lubisz wyraziste pikantne smaki, to zachęcam cię do użycia ostrego keczupu i przyprawienia sosu suszonym chili. Aby udka kurczaka zyskały więcej smaku, zanim obłożysz je warzywami, możesz je chwilę podsmażyć, aby zyskały rumianą skórkę. Kurczak po kolumbijsku zainspirowany jest przepisem z książki „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
