Młoda kapusta z makaronem i boczkiem nakarmi całą rodzinę i nie zrujnuje budżetu. Oto danie, które smakuje jak u babci. Wiosenny hit!

Anna Daniluk
Na rodzinny obiad przyrządź młodą kapustę z makaronem i boczkiem.
Na rodzinny obiad przyrządź młodą kapustę z makaronem i boczkiem. LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Na straganach są już główki młodej kapusty, które aż proszą się, aby ugotować z nich smakowity obiad. W mniej niż 30 minut zrób młodą kapustę z makaronem i boczkiem. Co więcej, lekko słodka młoda kapusta, chrupiący boczek i sycący makaron to zestawienie przypominające w smaku łazanki. Zaręczam, że to fenomenalna opcja na szybki, a zarazem satysfakcjonujący obiad, który zaspokoi głód domowników.

W skrócie:

Młoda kapusta z makaronem i boczkiem – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty (ok. 800 g),

  • 200 g wędzonego boczku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • 200 g makaronu  np.: świderki, penne lub kokardki,

  • 20 ml oleju rzepakowego lub klarowanego masła do smażenia,

  • sól, pieprz do smaku,

  • świeży koperek do posypania (opcjonalnie).

Jak zrobić młodą kapustę z makaronem i boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania makaronu.

  2. Następnie młodą kapustę poszatkuj na mandolinie lub cienko pokrój ostrym nożem.

  3. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy lub klarowane masło. Podsmaż boczek na chrupko. Wyjmij boczek z patelni, pozostawiając tłuszcz.

  5. Na tłuszczu pozostałym po boczku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił.

  6. Dodaj na patelnię poszatkowaną kapustę. Smaż, mieszając, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca (około 10-15 minut). W razie potrzeby podlej odrobiną wody.

  7. Do podsmażonej młodej kapusty dodaj ugotowany makaron i podsmażony boczek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Jeśli danie jest zbyt suche, dolej 30 ml wody z gotowania makaronu.

  9. Młodą kapustę z makaronem i boczkiem podawaj od razu posypaną świeżym koperkiem.

Pamiętaj, że młoda kapusta z makaronem i boczkiem to nie tylko pyszny, ale i niezwykle uniwersalny posiłek. Możesz także urozmaicić jej smak, dodając posiekaną natkę pietruszki i poszatkowane pieczarki obsmażone na złoto. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć wyjątkowo smaczne danie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Polska firma chce kupić kultową markę win. To już się dzieje

Polska firma chce kupić kultową markę win. To już się dzieje

Białe kwiaty na balkon. Pomysły na kompozycje na słońce i do cienia

NOWE
Białe kwiaty na balkon. Pomysły na kompozycje na słońce i do cienia

Wróć na i.pl Portal i.pl