Zbieram liście pokrzywy i robię najlepszą sałatkę z jajkiem. Wiosną po prostu się nią zajadam. Z chrupiącym boczkiem to frykas

Anna Daniluk
Na wiosenną przystawkę polecam zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkiem.
Na wiosenną przystawkę polecam zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkiem. Nikolay Donetsk/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Zapomnij o nudnych sałatkach. Proponuję ci sięgnięcie po sałatkę z młodych liści pokrzywy z dodatkiem boczku, jajka na twardo i pomidorków koktajlowych. Zazwyczaj mieszam ją z niewielką ilością sałaty, aby urozmaicić smak i zwiększyć objętość. Nie obawiaj się jeść pokrzywy, młode liście sparzone wrzątkiem mają delikatny smak. Poznaj sposób na sałatkę z pokrzywy z jajkiem.

W skrócie:

Sałatka z pokrzywy z jajkiem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzywy (sparzonych wrzątkiem),

  • 2 jajka ugotowane na twardo,

  • 100 g boczku w plasterkach,

  • 12 pomidorków koktajlowych,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,

  • sól, pieprz do smaku,

  • po 10 g natki pietruszki, szczypiorku i koperku.

Jak zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy zalej wrzątkiem na 1 minutę, odcedź, osusz i posiekaj. Dzięki temu stracą parzące właściwości i zyskają delikatniejszy smak.

  2. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż stanie się złocisty i chrupiący. Odsącz na ręczniku papierowym.

  3. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Pomidorki przekrój na pół.

  4. W misce połącz pokrzywę z pomidorkami, dodaj jajka i boczek.

  5. Skrop oliwą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

  6. Najczęściej podaję ją od razu. Najsmaczniejsze są z kromką świeżego pieczywa na zakwasie.

Do sałatki z pokrzywy z jajkiem świetnie pasują cienko pokrojone rzodkiewki oraz mieszanka natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Smakosze mięsa, zamiast boczku mogą też wykorzystać pokrojone w kostkę plastry szynki lub grillowanego kurczaka.

Jeśli nie przepadasz za wędliną i drobiem, to możesz wzbogacić sałatkę z pokrzywy i jajka uprażonymi pestkami słonecznika i białą fasolę z puszki. Gwarantuję, że w każdej z nich będzie to smakowita przekąska. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl