W skrócie:
Sałatka z pokrzywy z jajkiem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 garście młodych liści pokrzywy (sparzonych wrzątkiem),
2 jajka ugotowane na twardo,
100 g boczku w plasterkach,
12 pomidorków koktajlowych,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
sól, pieprz do smaku,
po 10 g natki pietruszki, szczypiorku i koperku.
Jak zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkiem?
Sposób przygotowania:
Liście pokrzywy zalej wrzątkiem na 1 minutę, odcedź, osusz i posiekaj. Dzięki temu stracą parzące właściwości i zyskają delikatniejszy smak.
Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż stanie się złocisty i chrupiący. Odsącz na ręczniku papierowym.
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Pomidorki przekrój na pół.
W misce połącz pokrzywę z pomidorkami, dodaj jajka i boczek.
Skrop oliwą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
Najczęściej podaję ją od razu. Najsmaczniejsze są z kromką świeżego pieczywa na zakwasie.
Do sałatki z pokrzywy z jajkiem świetnie pasują cienko pokrojone rzodkiewki oraz mieszanka natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Smakosze mięsa, zamiast boczku mogą też wykorzystać pokrojone w kostkę plastry szynki lub grillowanego kurczaka.
Jeśli nie przepadasz za wędliną i drobiem, to możesz wzbogacić sałatkę z pokrzywy i jajka uprażonymi pestkami słonecznika i białą fasolę z puszki. Gwarantuję, że w każdej z nich będzie to smakowita przekąska. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
