W skrócie:
Oszałamiające ciasto z truskawkami – przepis na podwieczorek
Liczba porcji: na 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia i chłodzenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
200 g mąki pszennej,
100 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody.
Krem budyniowy:
450 ml mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
2 łyżki cukru,
50 g masła.
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Beza:
3 białka jaj,
150 g cukru,
szczypta soli.
Jak zrobić oszałamiające ciasto z truskawkami?
Sposób przygotowania:
Na początku zagnieć szybko wszystkie składniki na kruchy spód. Owiń ciasto folią i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
Następnie rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy ok. 24 cm średnicy, nakłuwając widelcem.
Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
Zrób krem budyniowy. Odlej pół szklanki mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj.
Wlej rozmieszany budyń do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło.
Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
W czasie schładzania kremu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca, sztywna i gęsta.
Możesz już przystąpić do składania oszałamiającego ciasta z truskawkami. Wystudzony spód wyłóż kremem budyniowym.
Na kremie ułóż umyte, odszypułkowane i pokrojone w ćwiartki truskawki. Możesz je wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie puściły nadmiaru soku. Na wierzchu rozprowadź równomiernie bezę.
Piecz ciasto ponownie w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 20-25 minut, aż beza się wysuszy, lekko się zarumieni i będzie chrupiąca.
Przed podaniem całkowicie ostudź oszałamiające ciasto z truskawkami z bezą na kruchym spodzie.
To ciasto piekę zawsze na specjalne okazje. Sprawdzi się w sezonie na truskawki, podane na rocznice ślubu, urodziny, imieniny lub inne rodzinne spotkania. Możesz świętować nim Dzień Dziecka albo zakończenie roku szkolnego. Przed podaniem możesz udekorować je kilkoma listkami świeżej mięty oraz świeżymi owocami. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
