W skrócie:

Ciasto ambasador – tradycyjny przepis na wypiek
Liczba porcji: 16 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny + chłodzenie.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
80 g mąki pszennej,
80 g skrobi ziemniaczanej,
150 g cukru,
2 łyżki wody.
Masa budyniowa (waniliowa):
6 żółtek,
750 ml mleka,
220 g cukru,
60 g kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej,
400 g masła w temperaturze pokojowej,
sok z 1/2 cytryny,
20 g wiórków kokosowych.
Poncz:
sok z 1/2 cytryny,
ok. 1/3 szklanki wody.
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe,
480 g brzoskwiń z puszki.
Jak zrobić ciasto ambasador?
Sposób przygotowania:
Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
Następnie dorzuć żółtka i wodę, delikatnie wmieszaj przesiane mąki.
Biszkopt przelej do formy o wielkości 24 × 36 cm wyłożonej papierem i piecz w 180°C przez 25 minut.
Gdy patyczek wetknięty w ciasto pozostaje suchy, wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Następnie przygotuj krem budyniowy. Jak się robi masę do ambasadora? Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią. Dodaj trochę mleka, resztę zagotuj.
Do gotującego się mleka wlej mieszankę, energicznie mieszając, aż zgęstnieje i odstaw do ostudzenia.
Masło ubij na puszystą masę, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Na końcu zakwaś masę sokiem z cytryny.
Gotową masę budyniową urozmaić dodatkiem wiórków kokosowych.
Teraz możesz zająć się składaniem ciasta ambasador. Biszkopt nasącz ponczem. Na spód wyłóż masę kokosową, a na masie ułóż pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wylej na owoce. Gotowe ciasto ambasador wstaw do schłodzenia do lodówki na 4 godziny.
Dodatki do ciasta ambasador
Masę budyniową z wanilią możesz także podzielić na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej dwie łyżki kakao i dwie łyżki rodzynek, a do trzeciej posiekane migdały. Te trzy masy układaj warstwa po warstwie i na koniec zwieńcz je owocami i zalej galaretką. Do biszkoptu dodaj też łyżeczkę kakao, aby uzyskać czekoladowe ciasto ambasador.
Gwarantuję, że to ciasto to prawdziwy frykas. Jego wygląd cieszy oczy, a jeszcze lepiej smakuje. Delikatny biszkopt, słodko-kwaśne warstwy masy waniliowej i owocowa galaretka z brzoskwiniami sprawiają, że ciasto ambasador zyskuje zupełnie nowe, świeże oblicze. Idealne na święta, urodziny, ale i do popołudniowej kawy. Polecam na co dzień i od święta. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!