Na Wielkanoc upiekę ciasto ambasador. Do tej pory moja koleżanka trzymała ten przepis w sekrecie. Hitem jest lekki biszkopt

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Za każdym razem, gdy na swoje imieniny zapraszała mnie koleżanka, to zamiast tortu podawała ciasto ambasador. Dla mnie to była okazja, aby prosić ją o podzielenie się przepisem. Widocznie moja zapalczywość podziała i wreszcie dostałam przepis na ten warstwowy wypiek z kremem budyniowym i brzoskwiniami. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru w kremie, aby przyjemnie kontrastował. Poznaj przepis na domowe ciasto.

W skrócie:

Ciasto z kremem budyniowym na biszkopcie i galaretką brzoskwiniową na czarnej desce
Klasyczne ciasto ambasador przełożyć masą z budyniu waniliowego na lekkim biszkopcie. Dekoracją są brzoskwinie z galaretką.
stefanocar75/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Ciasto ambasador – tradycyjny przepis na wypiek

Liczba porcji: 16 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny + chłodzenie.

Poziom trudności: średni.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka,

  • 80 g mąki pszennej,

  • 80 g skrobi ziemniaczanej,

  • 150 g cukru,

  • 2 łyżki wody.

Masa budyniowa (waniliowa):

  • 6 żółtek,

  • 750 ml mleka,

  • 220 g cukru,

  • 60 g kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej,

  • 400 g masła w temperaturze pokojowej,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 20 g wiórków kokosowych.

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny,

  • ok. 1/3 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,

  • 480 g brzoskwiń z puszki.

Jak zrobić ciasto ambasador?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.

  2. Następnie dorzuć żółtka i wodę, delikatnie wmieszaj przesiane mąki.

  3. Biszkopt przelej do formy o wielkości 24 × 36 cm wyłożonej papierem i piecz w 180°C przez 25 minut.

  4. Gdy patyczek wetknięty w ciasto pozostaje suchy, wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  5. Następnie przygotuj krem budyniowy. Jak się robi masę do ambasadora? Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią. Dodaj trochę mleka, resztę zagotuj.

  6. Do gotującego się mleka wlej mieszankę, energicznie mieszając, aż zgęstnieje i odstaw do ostudzenia.

  7. Masło ubij na puszystą masę, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Na końcu zakwaś masę sokiem z cytryny.

  8. Gotową masę budyniową urozmaić dodatkiem wiórków kokosowych.

  9. Teraz możesz zająć się składaniem ciasta ambasador. Biszkopt nasącz ponczem. Na spód wyłóż masę kokosową, a na masie ułóż pokrojone brzoskwinie.

  10. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wylej na owoce. Gotowe ciasto ambasador wstaw do schłodzenia do lodówki na 4 godziny.

Dodatki do ciasta ambasador

Masę budyniową z wanilią możesz także podzielić na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej dwie łyżki kakao i dwie łyżki rodzynek, a do trzeciej posiekane migdały. Te trzy masy układaj warstwa po warstwie i na koniec zwieńcz je owocami i zalej galaretką. Do biszkoptu dodaj też łyżeczkę kakao, aby uzyskać czekoladowe ciasto ambasador.

Gwarantuję, że to ciasto to prawdziwy frykas. Jego wygląd cieszy oczy, a jeszcze lepiej smakuje. Delikatny biszkopt, słodko-kwaśne warstwy masy waniliowej i owocowa galaretka z brzoskwiniami sprawiają, że ciasto ambasador zyskuje zupełnie nowe, świeże oblicze. Idealne na święta, urodziny, ale i do popołudniowej kawy. Polecam na co dzień i od święta. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl