Za ten szczaw do zupy rodzina cię ozłoci. Zrób go z przepisu doświadczonej zakonnicy. Jej sekret tkwi w użyciu nieoczywistego składnika

Anna Daniluk
Domowy szczaw w słoiku zrobisz z 4 składników wedle przepisu siostry Anastazji Pustelnik.
Domowy szczaw w słoiku zrobisz z 4 składników wedle przepisu siostry Anastazji Pustelnik. miki-tiger/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szczaw do słoika dla wielu osób jest smakiem nierozerwalnie związanym z wiosną. Korzystam z przepisu siostry Anastazji, który w oryginale był przepisem „na oko”. Znana zakonnica zachęcała do użycia dowolnej ilości szczawiu i gotowania go w niewielkiej ilości wody. Jednak najbardziej zaskakujące jest zabezpieczenie go z wierzchu oliwą. Polecam ci skorzystać z proporcji, która zawsze się sprawdza.

W skrócie:

Szczaw siostry Anastazji – przepis do słoika

Liczba porcji: na 2 słoiki po 500 ml.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Jak zrobić szczaw siostry Anastazji do słoika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku liście szczawiu dokładnie oczyść, umyj i pokrój w paseczki.

  2. Wrzuć do niewielkiej ilości gotującej się posolonej wody i gotuj przez 3-4 minuty.

  3. Szczaw przełóż do czystych słoików.

  4. Na wierzch każdego wlej 1 łyżeczkę oliwy.

  5. Słoiki ze szczawiem siostry Anastazji szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

  6. Szczaw siostry Anastazji jest gotowy do użycia.

Czy szczaw w słoiku trzeba pasteryzować?

Nie jest to konieczne, gdy chcesz szybko użyć szczawiu w słoiku. Wtedy możesz przechowywać go w lodówce do tygodnia. Jednak jeśli planujesz zrobić szczaw w słoiku na zimę i trzymać go w suchej i ciemnej szafce lub spiżarni, to polecam ci pasteryzowanie. Dzięki temu będzie bezpieczniejsze do spożycia.

Do czego użyć szczaw w słoiku?

Domowy szczaw w słoiku nadaje się nie tylko na tradycyjną zupę szczawiową. Tak przyrządzony szczaw możesz potraktować jako dodatek do mięs, do pieczonych ryb, zapiekanek i wiosennych sałatek. Możesz nawet potraktować jego niewielką ilość jako smarowidło w stylu pesto na kanapki.

Przepis na szczaw siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl