W skrócie:
Szczaw siostry Anastazji – przepis do słoika
Liczba porcji: na 2 słoiki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
800 g szczawiu,
200 ml wody,
10 ml oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki soli.
Jak zrobić szczaw siostry Anastazji do słoika?
Sposób przygotowania:
Na początku liście szczawiu dokładnie oczyść, umyj i pokrój w paseczki.
Wrzuć do niewielkiej ilości gotującej się posolonej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
Szczaw przełóż do czystych słoików.
Na wierzch każdego wlej 1 łyżeczkę oliwy.
Słoiki ze szczawiem siostry Anastazji szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Szczaw siostry Anastazji jest gotowy do użycia.
Czy szczaw w słoiku trzeba pasteryzować?
Nie jest to konieczne, gdy chcesz szybko użyć szczawiu w słoiku. Wtedy możesz przechowywać go w lodówce do tygodnia. Jednak jeśli planujesz zrobić szczaw w słoiku na zimę i trzymać go w suchej i ciemnej szafce lub spiżarni, to polecam ci pasteryzowanie. Dzięki temu będzie bezpieczniejsze do spożycia.
Do czego użyć szczaw w słoiku?
Domowy szczaw w słoiku nadaje się nie tylko na tradycyjną zupę szczawiową. Tak przyrządzony szczaw możesz potraktować jako dodatek do mięs, do pieczonych ryb, zapiekanek i wiosennych sałatek. Możesz nawet potraktować jego niewielką ilość jako smarowidło w stylu pesto na kanapki.
Przepis na szczaw siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
