Spis treści
Jakie są składniki ćevapčići?
Czas przygotowania: 30 minut + 3 h lub cała noc w lodówce + 1 h odpoczywania + grillowanie
Porcja: duża (na ok. 60 ćevapčići)
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego z przewagą wołowiny),
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka soli,
100 ml wody,
50 ml gazowanej wody mineralnej,
1-2 łyżeczki pieprzu (do smaku).
Ćevapi jak z Bałkanów. Przepis na kiełbaski z mięsa mielonego
Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, następnie dodaj do 100 ml wody, całość krótko zagotuj i odstaw.
Gdy mieszanka lekko przestygnie, zalej nią mięso. Dodaj wodę gazowaną, sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszaj – najlepiej ręcznie.
Gotową masę przykryj folią spożywczą odstaw do lodówki – idealnie na całą noc, ale jeśli się spieszysz, wystarczą trzy godziny.
Tuż przed formowaniem ćevapów rozpuść sodę oczyszczoną w odrobinie wody i dodaj do masy. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Jeszcze raz porządnie wymieszaj.
Gdy mięso będzie już zwarte i elastyczne, uformuj z niego podłużne kotleciki. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
Najlepsze ćevapi wychodzą z rusztu – piecz je krótko, ale w wysokiej temperaturze. Kiedy zaczną pięknie pachnieć i zarumienią się z wierzchu, są gotowe do podania. Smacznego!
Z czym podaje się ćevapi? Sekret tkwi w dodatkach
Ćevapi to jedno z tych dań, które przywołują uśmiech na twarzy i ciepło w sercu. Prawdziwy bałkański comfort food! Mają w sobie też coś, co sprawia, że znikają z talerza szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą turę z grilla. To prosty przepis, ale za każdym razem robi wrażenie – i smakiem, i zapachem. Jeśli raz je przygotujesz, prawdopodobnie wpiszą się na stałe do twojego grillowego repertuaru. A jak zostanie choć jeden, będzie też smakować na zimno, z odrobiną ajvaru.
Ten przepis kojarzy mi się z moją znajomą z Bośni i Hercegowiny, Jadranką. Spotkania w jej domu na wsi spędzaliśmy w ogrodzie przy grillu. Wszyscy czekaliśmy na ćevapy. Przed powrotem do Polski podzieliła się ze mną tym klasycznym przepisem, zaznaczając, że każda gospodyni ma swój sekretny składnik ćevapów. Czuj się więc swobodnie, jeżeli chcesz dodać jakiś „swój składnik” i eksperymentuj.
Do przygotowania ćevapi możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, chociaż Bośniacy uważają, że najlepsze połączenie na porcję z tego przepisu to 1,5 kg wołowiny lub cielęciny i 500 g jagnięciny lub baraniny.
Ćevapčićipodawaj ze świeżym pieczywem i z tym, na co masz ochotę: ajvarem, posiekaną cebulą, szopską sałatką, różnymi pastami (jak np. urnebes) i frytkami po macedońsku. Delektuj się każdym kęsem!
