Spis treści
Tirokafteri – klasyczna grecka pasta z fety i pieczonej papryki. Prosty przepis
Czas przygotowania: 10-15 minut + 40 minut pieczenia papryki
Porcje: ok. 4-8
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
2 czerwone papryki,
400 g fety (najlepiej oryginalnej greckiej),
100 g jogurtu greckiego,
1 łyżka płatków chili,
1 ząbek czosnku.
Jak zrobić pastę z fety i pieczonej papryki?
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Paprykę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut, aż nabierze dymnego smaku.
Upieczoną paprykę odstaw do ostygnięcia. Kiedy już będzie zimna, ściągnij z niej skórkę, usuń nasiona i trzon, a następnie przełóż do blendera z rozdrabniaczem (z ostrzem w kształcie litery „S”).
Dodaj jogurt, połowę sera feta, płatki chili i czosnek, a następnie dobrze zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Za pomocą widelca rozgnieć resztę sera feta w misce. Dodaj mieszankę z blendera do miski i dobrze wymieszaj. Podawaj skropioną oliwą, ze świeżą pietruszką, oliwkami i pieczywem. Smacznego!
Tirokafteri – smak, który przenosi do Grecji
Tirokafteri to aromatyczna pasta, która uwodzi smakiem i zapachem. Wszystko zaczyna się od pieczenia papryki – ten zapach sprawił, że przepadłam. Pasta z fety i pieczonej papryki to kulinarna definicja prostoty i smaku. Wystarczą podstawowe składniki i chwila pracy, by przenieść się myślami do greckiej tawerny przy plaży.
Gęsta, intensywna, z wyrazistą fetą, ostrą nutą papryczki i wędzonym aromatem – to przekąska, która idealnie komponuje się z letnimi potrawami. Świetna do pity, warzyw, grillowanych mięs, a nawet frytek czy pieczonych ziemniaczków. Jeżeli chcesz przygotować grilla czy imprezę w greckim stylu, zaserwuj ją jako część mezze – razem z oliwkami, sosem tzatziki i innymi przysmakami. Pikanteria pasty pięknie podkręci każde danie! Tirokafteri sprawdzi się i na garden party, i na leniwym wieczorze z winem. A co najważniejsze – zawsze robi wrażenie!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
