Macedoński sposób na frytki. Zjesz raz i przepadniesz. Wypróbuj przepis na frytki po macedońsku

Gabriela Fedyk
Przepis inspirowany kuchnią Macedonii Północnej to prosty sposób, by zwykłe frytki zamienić w coś naprawdę wyjątkowego.
Przepis inspirowany kuchnią Macedonii Północnej to prosty sposób, by zwykłe frytki zamienić w coś naprawdę wyjątkowego. EzumeImages/Getty Images
Są takie smaki, które przenoszą w miejsce, gdzie lato trwa dłużej, a jedzenie zachwyca swoją prostotą. Frytki po macedońsku to jedna z takich przekąsek – chrupiące, złociste ziemniaki i słony ser, który rozpuszcza się na gorącym wierzchu. Zamknij oczy, weź pierwszy kęs i daj się zabrać w bałkańską podróż bez wychodzenia z domu.

Spis treści

Frytki po macedońsku. Przepis na smażone ziemniaki w bałkańskim stylu

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 6-8

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,

  • 150 g sera feta,

  • 1/2 litra oleju do smażenia.

Jak zrobić frytki po macedońsku?

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Opłucz je pod zimną wodą i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Jeśli nie planujesz smażyć ich od razu, przechowaj pokrojone ziemniaki w garnku z zimną, osoloną wodą i osusz przed smażeniem.

  2. Ser feta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw do lodówki na czas smażenia frytek.

  3. Olej wlej do średniego garnka i podgrzej do temperatury 110 stopni Celsjusza. Włóż ziemniaki i smaż przez ok. 7-8 minut, utrzymując tę samą temperaturę (możesz kontrolować ją termometrem kuchennym lub ustawić odpowiednio frytkownicę).

  4. Po tym czasie wyjmij frytki łyżką cedzakową i rozłóż na dwóch dużych talerzach. Odstaw olej z ognia i poczekaj, aż ziemniaki ostygną.

  5. Ponownie rozgrzej tłuszcz, ale tym razem do 175 stopni Celsjusza. Włóż przestudzone frytki i smaż przez kolejnych 5 minut, aż nabiorą złocistego koloru i będą delikatnie zrumienione. W trakcie smażenia przemieszaj je 1-2 razy.

  6. Gotowe frytki wyjmij na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i przełóż na półmiski lub talerze.

  7. Czas ma macedoński akcent! Gorące frytki posyp hojnie startą fetą i podawaj od razu – są najlepsze, gdy ser zaczyna się delikatnie topić. Smacznego!

Z czym jeść frytki z macedońskim twistem?

Ten przepis to nasza wariacja na temat macedońskich frytek. Pomfrit sa sirenje, czyli frytki z serem sirenje, to sposób Macedończyków na pyszny lokalny street food. Możesz je spotkać niemal wszędzie. W Polsce ser sirenje (który śmierdzi jak stare skarpety!) jest raczej niedostępny, dlatego w tym przepisie zastępujemy go dostępną u nas fetą.

Ten bałkański dodatek wyśmienicie smakuje jedzony solo, z grillowanymi mięsami czy sałatką szopską. Frytki po macedońsku podawaj na dużym półmisku, obficie obsypane fetą, z cząstkami cytryny do skropienia i miseczką gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół. Możesz maczać je w tirokafteri, sosie tzatziki czy paście urnebes. Takie proste danie to szybki sposób, by poczuć się jak na wakacjach w samym sercu Bałkanów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl