Spis treści
Frytki po macedońsku. Przepis na smażone ziemniaki w bałkańskim stylu
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 6-8
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
1/2 kg ziemniaków,
150 g sera feta,
1/2 litra oleju do smażenia.
Jak zrobić frytki po macedońsku?
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Opłucz je pod zimną wodą i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Jeśli nie planujesz smażyć ich od razu, przechowaj pokrojone ziemniaki w garnku z zimną, osoloną wodą i osusz przed smażeniem.
Ser feta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw do lodówki na czas smażenia frytek.
Olej wlej do średniego garnka i podgrzej do temperatury 110 stopni Celsjusza. Włóż ziemniaki i smaż przez ok. 7-8 minut, utrzymując tę samą temperaturę (możesz kontrolować ją termometrem kuchennym lub ustawić odpowiednio frytkownicę).
Po tym czasie wyjmij frytki łyżką cedzakową i rozłóż na dwóch dużych talerzach. Odstaw olej z ognia i poczekaj, aż ziemniaki ostygną.
Ponownie rozgrzej tłuszcz, ale tym razem do 175 stopni Celsjusza. Włóż przestudzone frytki i smaż przez kolejnych 5 minut, aż nabiorą złocistego koloru i będą delikatnie zrumienione. W trakcie smażenia przemieszaj je 1-2 razy.
Gotowe frytki wyjmij na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i przełóż na półmiski lub talerze.
Czas ma macedoński akcent! Gorące frytki posyp hojnie startą fetą i podawaj od razu – są najlepsze, gdy ser zaczyna się delikatnie topić. Smacznego!
Z czym jeść frytki z macedońskim twistem?
Ten przepis to nasza wariacja na temat macedońskich frytek. Pomfrit sa sirenje, czyli frytki z serem sirenje, to sposób Macedończyków na pyszny lokalny street food. Możesz je spotkać niemal wszędzie. W Polsce ser sirenje (który śmierdzi jak stare skarpety!) jest raczej niedostępny, dlatego w tym przepisie zastępujemy go dostępną u nas fetą.
Ten bałkański dodatek wyśmienicie smakuje jedzony solo, z grillowanymi mięsami czy sałatką szopską. Frytki po macedońsku podawaj na dużym półmisku, obficie obsypane fetą, z cząstkami cytryny do skropienia i miseczką gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół. Możesz maczać je w tirokafteri, sosie tzatziki czy paście urnebes. Takie proste danie to szybki sposób, by poczuć się jak na wakacjach w samym sercu Bałkanów.
