Świąteczny obiad bez stresu. Kurczak pieczony w całości – klasyka, która zawsze się sprawdza

Gabriela Fedyk
Pieczony kurczak w całości wychodzi soczysty, obłędnie pachnie, a robi się właściwie sam.
Pieczony kurczak w całości wychodzi soczysty, obłędnie pachnie, a robi się właściwie sam. wirestock/freepik
Kurczak pieczony w całości to klasyka, która sprawdza się zawsze – zwłaszcza podczas świątecznego obiadu. Aromatyczny, soczysty w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz – wygląda efektownie, smakuje wybornie, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka przypraw, dobra marynata i odrobina cierpliwości. Sprawdź ten przepis i zaserwuj kurczaka, który zachwyci wszystkich przy stole.

Spis treści

Kurczak pieczony w całości na świąteczny obiad – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut + 1-12 h marynowania w lodówce (opcjonalnie) + 120 minut pieczenia

Porcja: 4-8 osób

Poziom trudności: łatwe

Pieczony kurczak w całości wychodzi soczysty, obłędnie pachnie, a robi się właściwie sam.
Pieczony kurczak w całości wychodzi soczysty, obłędnie pachnie, a robi się właściwie sam.
wirestock/freepik

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg),

  • sól drobnoziarnista,

  • 3 łyżki oliwy,

  • 3 łyżki soku z cytryny,

  • 1 łyżka miodu,

  • 2-3 duże ząbki czosnku,

  • 1 łyżka suszonego tymianku,

  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,

  • 3/4 łyżeczki kurkumy mielonej,

  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej,

  • szczypta czarnego pieprzu.

Jak zrobić kurczaka pieczonego w całości?

  1. Kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Usuń gruczoł kuprowy i ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso nakłuj widelcem w kilku miejscach, a następnie dokładnie natrzyj solą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

  2. Przygotuj marynatę. W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Natrzyj kurczaka przygotowaną marynatą z każdej strony. Najlepiej będzie, jeśli odstawisz go do lodówki na 6-12 godzin, żeby dobrze przesiąkł smakiem. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz skrócić ten etap albo od razu wstawić kurczaka do piekarnika.

  4. Ułóż kurczaka grzbietem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół), a gdy osiągnie temperaturę – wstaw kurczaka i zmniejsz do 190 stopni. Piecz przez 40 minut.

  5. Po tym czasie ostrożnie wyjmij blachę i odwróć kurczaka piersią do góry. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 40 minut. W trakcie pieczenia podlewaj mięso powstałym sosem.

  6. Gdy minie czas, znów wyjmij kurczaka, owiń go szczelnie folią aluminiową i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Wstaw mięso z powrotem na ostatnie 40 minut.

  7. Na koniec wyłącz piekarnik i pozostaw kurczaka w środku na 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.

Jak upiec kurczaka w całości, żeby był soczysty? Danie z efektem WOW

Kurczak pieczony w całości to kuchenny hit. Kochają go i dzieci, i dorośli. Jeżeli chcesz przygotować świąteczny obiad, który wygląda jak z okładki, smakuje jak marzenie i nie kosztuje cię nerwów w kuchni, to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Wychodzi soczysty, pachnie obłędnie, a robi się właściwie sam. Ty w tym czasie możesz spokojnie wypić kawę i się zrelaksować. Idealne rozwiązanie, prawda?

Razem z kurczakiem możesz upiec warzywa lub wstawić je go naczynia żaroodpornego. Możesz sięgnąć po seler, marchewkę, pietruszkę, por, cebulę czy paprykę i oczywiście króla polskich kuchni – ziemniaka. Pamiętaj, żeby warzywa były suche i tylko delikatnie skropione oliwą. Dzięki temu pięknie się upieką, zamiast ugotować. Możesz też przygotować pyszną surówkę, np. soczystą surówkę z marchewki i jabłka.

Jeżeli twój kurczak jest mniejszy niż podany w przepisie i waży ok. 1 kg, skróć czas pieczenia do godziny (30 minut grzbietem do góry i 30 minut piersią do góry). Jeżeli zaś twój kurczak jest większy, wydłuż czas pieczenia. 2-kilogramowego kurczaka piecz przez 1 godzinę i 45 minut, a 2,5-kilogramowego przez 2 godziny i 10 minut. W każdym przypadku pamiętaj o przewróceniu kurczaka na drugą stronę w połowie czasu pieczenia i podlewaniu go co jakiś czas powstałym sosem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl