W skrócie:
Pollo al marsala (kurczak w winie marsala) – przepis od Pasta Queen
Liczba porcji: dla 4 osób.
Łączny czas przyrządzania: 40 minut
Stopień trudności: średni.
Składniki:
4 piersi z kurczaka (około 900 gramów) bez kości i bez skóry, à la motyl (zobacz: „Pierwszy sekret królowej”),
sól morska i czarny pieprz, świeżo zmielony,
1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
5 łyżek oliwy extra virgin,
1 cebula, pokrojona,
2 ząbki czosnku, w łupinkach, lekko rozgniecione,
1 liść laurowy,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
4 łyżki masła, pokrojonego na kawałki,
220 gramów pieczarek baby bella, drobno pokrojonych,
1 szklanka wina marsala,
1 łyżka natki świeżej pietruszki, drobno siekanej, do podania.
Jak zrobić kurczaka w winie marsala?
Sposób przygotowania:
Rozetnij piersi z kurczaka à la motyl – poziomo, wzdłuż, na pół. Umieść je między dwoma arkuszami folii spożywczej i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem rozbij na bardzo cienkie płaty równej grubości. Posyp ze wszystkich stron solą i pieprzem.
W płaskiej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli. Obtaczaj każdy kotlet w mące, strząsając nadmiar. Przygotowane kotlety odłóż na bok.
Na dużej patelni wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem oraz cebulą. Podsmażaj przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Dodaj liść laurowy i rozmaryn, podgrzewaj dalej przez 3 minuty, aż cebula zmięknie. Wyjmij i wyrzuć ząbki czosnku.
Dodaj na patelnię masło i kolejno obsmażaj kawałki kurczaka na średnim ogniu na złotobrązowo, aby były niemal gotowe, po 4-5 minut z każdej strony.
Dołóż pieczarki i wlej marsalę, przykryj patelnię i duś grzyby w winie przez 5-7 minut. Wyjmij liść laurowy i rozmaryn, a następnie je wyrzuć.
Przybierz danie pietruszką i podawaj.
Pierwszy sekret królowej
Aby rozciąć piersi kurczaka, tworząc kształt motyla, umieść mięso na desce do krojenia, gładką stroną do dołu. Połóż dłoń na kurczaku i delikatnie wbij nóż do trybowania w najgrubszą część piersi. Rozetnij ją poziomo, niemal przez całą długość. Kurczak powinien otworzyć się jak książka, a obie części powinny mieć taką samą grubość.
Delikatny kurczak, ziemiste grzyby i słodkie wino marsala łączą się, tworząc potrawę, jakiej nigdy wcześniej nie próbowaliście. Pierwsze wzmianki o sosie na bazie marsali sięgają XIX wieku – czasów, kiedy to na Sycylii pojawiła się kuchnia francuska. Używano go wówczas jako dopełnienia wyrafinowanych dań z włoskich składników.
Drugi sekret królowej
Zamiast kurczaka można w tym daniu serwować kotlety cielęce. Na północy Włoch właśnie je tradycyjnie się podaje!
Marsala to mocne, słodkie sycylijskie wino, które nadaje sosowi wyjątkowy, lekko orzechowo-karmelowy posmak. Poszukaj w lokalnym sklepie butelki dobrej marsali.
Przepis na kurczaka w winie marsala z książki „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
