Weź kurczaka, pieczarki i marsalę. Z nimi ugotujesz sycący włoski obiad. Włoska kucharka zdradza patent na sycylijski obiad

Anna Daniluk
Na obiad lub elegancką kolację podaj kurczaka w winie marsala z pieczarkami.
Na obiad lub elegancką kolację podaj kurczaka w winie marsala z pieczarkami. Giovanna Di Lisciandro/ materiały prasowe wydawnictwo Wielka Litera
Kurczak w winie marsala (pollo al marsala) cieszy się ogromną popularnością wśród Włochów żyjących w Stanach Zjednoczonych. Gotowanie białych mięs w słodkim winie nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Przekonuje o tym Nadia Caterina Munno w swojej drugiej książce „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku”. Przepis pochodzi prawdopodobnie z Sycylii, więc możesz poczuć się jak na słonecznych wakacjach.

W skrócie:

Pollo al marsala (kurczak w winie marsala) – przepis od Pasta Queen

Liczba porcji: dla 4 osób.

Łączny czas przyrządzania: 40 minut

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (około 900 gramów) bez kości i bez skóry, à la motyl (zobacz: „Pierwszy sekret królowej”),

  • sól morska i czarny pieprz, świeżo zmielony,

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,

  • 5 łyżek oliwy extra virgin,

  • 1 cebula, pokrojona,

  • 2 ząbki czosnku, w łupinkach, lekko rozgniecione,

  • 1 liść laurowy,

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,

  • 4 łyżki masła, pokrojonego na kawałki,

  • 220 gramów pieczarek baby bella, drobno pokrojonych,

  • 1 szklanka wina marsala,

  • 1 łyżka natki świeżej pietruszki, drobno siekanej, do podania.

Jak zrobić kurczaka w winie marsala?

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij piersi z kurczaka à la motyl – poziomo, wzdłuż, na pół. Umieść je między dwoma arkuszami folii spożywczej i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem rozbij na bardzo cienkie płaty równej grubości. Posyp ze wszystkich stron solą i pieprzem.

  2. W płaskiej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli. Obtaczaj każdy kotlet w mące, strząsając nadmiar. Przygotowane kotlety odłóż na bok.

  3. Na dużej patelni wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem oraz cebulą. Podsmażaj przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.

  4. Dodaj liść laurowy i rozmaryn, podgrzewaj dalej przez 3 minuty, aż cebula zmięknie. Wyjmij i wyrzuć ząbki czosnku.

  5. Dodaj na patelnię masło i kolejno obsmażaj kawałki kurczaka na średnim ogniu na złotobrązowo, aby były niemal gotowe, po 4-5 minut z każdej strony.

  6. Dołóż pieczarki i wlej marsalę, przykryj patelnię i duś grzyby w winie przez 5-7 minut. Wyjmij liść laurowy i rozmaryn, a następnie je wyrzuć.

  7. Przybierz danie pietruszką i podawaj.

Pierwszy sekret królowej

Aby rozciąć piersi kurczaka, tworząc kształt motyla, umieść mięso na desce do krojenia, gładką stroną do dołu. Połóż dłoń na kurczaku i delikatnie wbij nóż do trybowania w najgrubszą część piersi. Rozetnij ją poziomo, niemal przez całą długość. Kurczak powinien otworzyć się jak książka, a obie części powinny mieć taką samą grubość.

Delikatny kurczak, ziemiste grzyby i słodkie wino marsala łączą się, tworząc potrawę, jakiej nigdy wcześniej nie próbowaliście. Pierwsze wzmianki o sosie na bazie marsali sięgają XIX wieku – czasów, kiedy to na Sycylii pojawiła się kuchnia francuska. Używano go wówczas jako dopełnienia wyrafinowanych dań z włoskich składników.

Drugi sekret królowej

Zamiast kurczaka można w tym daniu serwować kotlety cielęce. Na północy Włoch właśnie je tradycyjnie się podaje!

Marsala to mocne, słodkie sycylijskie wino, które nadaje sosowi wyjątkowy, lekko orzechowo-karmelowy posmak. Poszukaj w lokalnym sklepie butelki dobrej marsali.

Przepis na kurczaka w winie marsala z książki „Pasta Queen. Sztuka gotowania po włosku” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl