Delikatne stripsy z kurczaka lepsze niż z restauracji? Ta prosta przekąska zasługuje na medal. Ten przepis zrobisz w 25 minut

Anna Daniluk
Domowe stripsy z kurczaka dopraw słodką mieloną papryką, a będzie prawdziwym frykasem.
Domowe stripsy z kurczaka dopraw słodką mieloną papryką, a będzie prawdziwym frykasem. banusevim/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na kurczaka, ale nie chcesz zjeść mdłego kawałka mięsa? Przygotuj paski z kurczaka znane również jako stripsy w cieście doprawionym papryką. To idealna propozycja na leniwy wieczór, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu, gdy nabierzesz apetytu na przysmak w stylu fast food. Zrobisz je szybciej, niż ci się wydaje.

W skrócie:

Stripsy z kurczaka w cieście – przepis na domowy fast food

Liczba porcji: 2-3.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki bułki tartej,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki mleka,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 50 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić stripsy z kurczaka?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku filet z kurczaka pokrój na podłużne paski.

  2. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną ze słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

  3. W drugiej misce roztrzep jajko z mlekiem.

  4. W trzeciej misce umieść bułkę tartą.

  5. Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę.

  6. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Oleju powinno być tyle, aby stripsy były zanurzone do połowy.

  7. Smaż stripsy w kilku porcjach, około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

  8. Nie smaż wszystkich jednocześnie, aby miały przestrzeń się swobodnie usmażyć.

  9. Usmażone stripsy wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  10. Chrupiące stripsy z kurczaka w cieście podawaj z sosem czosnkowym, ketchupem lub olejem chili, który podkreśli smak smażonego mięsa.

Stripsy z kurczaka możesz także panierować w płatkach kukurydzianych. Dzięki temu uzyskasz wyjątkowo chrupiące. Będą przyjemnie kontrastować z kremową teksturą majonezu. Możesz też zauważyć, że stripsy z kurczaka w stylu KFC stały się dla wielu osób symbolem comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Jednak możesz je zrobić w mniej niż 30 minut z naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. Ponadto polecam podać je do sałatki coleslaw lub sałatki z młodej kapusty z koperkiem. Dzięki temu zyskasz pełne danie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Nawrocki w Końskich: Trzaskowski chce Polski, która jest tylko dla jego wyznawców

Nawrocki w Końskich: Trzaskowski chce Polski, która jest tylko dla jego wyznawców

Zieliński odpadł w deblu, ale ma jeszcze miksta

Zieliński odpadł w deblu, ale ma jeszcze miksta

Wróć na i.pl Portal i.pl