Karkówka po koreańsku to hit jak piosenki K-pop! Soczysta, aromatyczna, idealna z grilla i z patelni. Ten przepis zrobi furorę

Gabriela Fedyk
Sekret smaku karkówki po koreańsku tkwi w marynacie.
Sekret smaku karkówki po koreańsku tkwi w marynacie. natamaki/123RF
Koreańskie seriale i K-pop podbijają świat, ale czas na coś, co podbije twój grill! Karkówka po koreańsku to kulinarny hit sezonu: miękka, soczysta, pachnąca czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Marynata robi tu całą robotę – a ty zbierasz tylko komplementy. Wypróbuj przepis i zaserwuj gościom danie w azjatyckim stylu.

Spis treści

Karkówka po koreańsku. Przepis na grillowy hit

Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie 4 h lub cała noc + grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut

Porcje: 10

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej,

  • 1 średnia cebula,

  • 1 czerwone jabłko (lub gruszka azjatycka),

  • 1/2 szklanki wody,

  • 6 łyżek sosu sojowego,

  • 3 łyżki brązowego cukru,

  • 2 łyżki wina ryżowego mirin lub innego wina (albo zamień na ocet winny lub ryżowy),

  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce,

  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić karkówkę po koreańsku?

  1. Cebulę, czerwone jabłko i wodę zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę.

  2. Zmiksowane składniki przelej do miski średniej wielkości. Dodaj sos sojowy, cukier, wino lub ocet, czosnek, imbir i pieprz. Dobrze wymieszaj.

  3. Karkówkę pokrój w 1,5-centymetrowe plastry. Lekko natnij każdy kawałek w ukośne linie, tworząc romby. Dzięki temu sos z marynaty zostanie lepiej wchłonięty, a mięso zmięknie. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca.

  4. Mięso przełóż do szklanego naczynia i zalej je marynatą. Dokładnie wymieszaj i nacieraj mięso – także między nacięciami na mięsie.

  5. Tak przygotowane mięso przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smaki się wtedy „przegryzą” i zyskają niesamowitą głębię.

  6. Wyjmij mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed przygotowaniem. To ważne, żeby miało temperaturę pokojową.

  7. Karkówkę po koreańsku możesz przygotować i na grillu, i na patelni.

  8. Jeśli używasz patelni, rozgrzej ją na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Mięso smaż z dwóch stron, aż będzie gotowe. Co ważne – nie dodawaj resztek marynaty z pojemnika. W razie potrzeby zmniejsz ogień.

  9. Jeżeli chcesz zrobić karkówkę po koreańsku na grillu, grilluj ją bezpośrednio nad rusztem. Jeśli używasz grilla węglowego, nie przykrywaj mięsa. W przypadku grilla gazowego przykryj. Grilluj, obracając od czasu do czasu, aż karkówka będzie gotowa i lekko zwęglona po obu stronach.

  10. Gotowe mięso przełóż na półmisek i podawaj z dodatkami (np. z kimchi albo sałatką colesław). Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl