Spis treści
Karkówka po koreańsku. Przepis na grillowy hit
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie 4 h lub cała noc + grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut
Porcje: 10
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
1,2 kg karkówki wieprzowej,
1 średnia cebula,
1 czerwone jabłko (lub gruszka azjatycka),
1/2 szklanki wody,
6 łyżek sosu sojowego,
3 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki wina ryżowego mirin lub innego wina (albo zamień na ocet winny lub ryżowy),
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
2 cm świeżego imbiru startego na tarce,
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić karkówkę po koreańsku?
Cebulę, czerwone jabłko i wodę zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze na gładką masę.
Zmiksowane składniki przelej do miski średniej wielkości. Dodaj sos sojowy, cukier, wino lub ocet, czosnek, imbir i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Karkówkę pokrój w 1,5-centymetrowe plastry. Lekko natnij każdy kawałek w ukośne linie, tworząc romby. Dzięki temu sos z marynaty zostanie lepiej wchłonięty, a mięso zmięknie. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca.
Mięso przełóż do szklanego naczynia i zalej je marynatą. Dokładnie wymieszaj i nacieraj mięso – także między nacięciami na mięsie.
Tak przygotowane mięso przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smaki się wtedy „przegryzą” i zyskają niesamowitą głębię.
Wyjmij mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed przygotowaniem. To ważne, żeby miało temperaturę pokojową.
Karkówkę po koreańsku możesz przygotować i na grillu, i na patelni.
Jeśli używasz patelni, rozgrzej ją na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Mięso smaż z dwóch stron, aż będzie gotowe. Co ważne – nie dodawaj resztek marynaty z pojemnika. W razie potrzeby zmniejsz ogień.
Jeżeli chcesz zrobić karkówkę po koreańsku na grillu, grilluj ją bezpośrednio nad rusztem. Jeśli używasz grilla węglowego, nie przykrywaj mięsa. W przypadku grilla gazowego przykryj. Grilluj, obracając od czasu do czasu, aż karkówka będzie gotowa i lekko zwęglona po obu stronach.
Gotowe mięso przełóż na półmisek i podawaj z dodatkami (np. z kimchi albo sałatką colesław). Smacznego!
