Pasek artykułowy - wybory

Zrób tę marynatę, a mięso zniknie ze stołu w kilka minut. Pasuje do kurczaka, karkówki i pieczonego schabu

Karolina Głogowska
Mięso z tej marynaty zawsze robi furorę na grillu.
Mięso z tej marynaty zawsze robi furorę na grillu. stockking/freepik
Delikatna karkówka z grilla, rozpływający się w ustach grillowany kurczak i soczysty, pieczony schab – to wszystko możesz przygotować bez wysiłku, jeśli znasz dobry przepis na marynatę. Wystarczy kilka składników, a mięso zyskuje smak, aromat i idealną teksturę. Wypróbuj trzy sprawdzone przepisy – w tym jeden z dodatkiem piwa – i zaskocz gości daniami, które znikną z talerzy w mgnieniu oka.

W skrócie:

Dziś mam dla ciebie trzy wyjątkowe marynaty do mięs z grilla oraz pieczonych. Marynaty przygotowujemy na bazie... piwa – jasnego, ciemnego lub pszenicznego. W zależności od dodatków, każda marynata najlepiej pasuje do innego mięsa – karkówki, kurczaka z grilla lub mięs pieczonych.

Marynata piwna do mięs

Piwo jako marynata sprawdza się doskonale. Zawarty w nim alkohol w naturalny sposób wpływa na ścinanie się białka, zawartego w mięsie. Charakterystyczny, piwny aromat świetnie wpływa na smak mięsa. Piwo można łączyć z różnymi dodatkami – np. sokiem z cytryny, miodem, musztardą, a nawet sokiem ananasowym. Za każdym razem uzyskamy ciekawy efekt.

Jak marynować mięso?

Marynowanie mięsa jest bardzo prostą czynnością. Po przygotowaniu marynaty według wybranego przepisu, wkładamy do niej mięso. Najlepiej, jeśli będzie pokrojone na plastry lub mniejsze kawałki. Dokładnie mieszamy całość, aby marynata oblepiła mięso. Powinno ono pozostać w marynacie co najmniej przez godzinę, a najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Następnie mięso można wyjąć i od razu smażyć lub układać na grillu. Jeśli chcesz upiec marynowane mięso, możesz włożyć je do marynaty w całości, bez krojenia. Po wyjęciu, przełóż je do brytfanki i polej marynatą. W trakcie pieczenia również warto polewać mięso marynatą co jakiś czas.

Marynata z jasnego piwa i miodu – najlepsza do karkówki

Składniki:

  • szklanka jasnego piwa,

  • 3 łyżki miodu,

  • 2 łyżki musztardy,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • pół łyżeczki suszonej czerwonej papryki,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić piwną marynatę do mięsa na grill?

  1. Miód, musztardę i sok z cytryny wymieszałam w kubku. Dodałam przyprawy. Utarłam na gładki sos.

  2. Piwo przelałam powoli do osobnej miski. Trzymałam butelkę pod kątem, żeby nie zrobiła się piana.

  3. Do piwa wlałam sos musztardowo-miodowy i wymieszałam.

  4. Do tak przygotowanej marynaty można od razu włożyć mięso. Najlepiej marynować je przez co najmniej godzinę.

Marynata z ciemnego piwa – najlepsza do mięsa pieczonego

Składniki:

  • szklanka ciemnego piwa,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżeczka wędzonej papryki,

  • pół łyżeczki pieprzu,

  • łyżka sosu sojowego.

Jak zrobić marynatę z piwa do pieczonych mięs?

  1. Oliwę wymieszałam z kubku z przyprawami i sosem sojowym. Dodałam posiekany czosnek i ponownie wymieszałam.

  2. Piwo wlałam powoli do osobnej miski, dodałam oliwę z przyprawami i wymieszałam delikatnie.

  3. Tak jak w przepisie powyżej, w przygotowanej marynacie mięso najlepiej marynować co najmniej przez godzinę. Najlepsze będzie, jeśli spędzi w marynacie całą noc.

Marynata z piwa pszenicznego – najlepsza do kurczaka

Składniki:

  • szklanka piwa pszenicznego,

  • pół szklanki soku ananasowego,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • łyżeczka miodu,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

  1. Piwo przelałam ostrożnie do miski.

  2. W kubku wymieszałam sok ananasowy, oliwę, sok z cytryny, miód i sól.

  3. Dodałam do piwa i wymieszałam.

  4. Mięso można marynować w marynacie przez godzinę, a najlepiej 2-3 godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl