Pikantne burgery z grilla na majówkę. Oto domowy przepis na soczystego kotleta w bułce. Od tego dania trudno się oderwać

Anna Daniluk
Przepis na pikantnego burgera z grilla z awokado i papryczką jalapeño.
Przepis na pikantnego burgera z grilla z awokado i papryczką jalapeño. Mariha-kitchen/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Koniec z grillową rutyną. Wykorzystaj majówkę, by rozpalić nie tylko węgiel, ale i kubki smakowe swoich gości. Zamiast oklepanych rozwiązań, proponuję ci prosty przepis na pikantne burgery. Gwarantuję, że z grillowego klasyka stworzą prawdziwą ucztę. Przygotuj się na eksplozję aromatów.

W skrócie:

Pikantny burger na grilla – przepis na majówkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny z soczystego antrykotu,

  • 1 drobno posiekana czerwona cebula,

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,

  • 1 drobno posiekana papryczka jalapeño,

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,

  • 4 świeże bułki do burgerów,

  • 4 plastry pikantnego sera (np. cheddar z chili lub Monterey Jack),

  • 4 łyżki salsy pomidorowej,

  • 1 kremowe awokado, pokrojone w plasterki,

  • garść świeżej, posiekanej kolendry,

  • 2 łyżki ketchupu.

Jak zrobić pikantne burgery z grilla?

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz delikatnie mięso mielone z cebulą, czosnkiem, jalapeño, wędzoną papryką, kuminem, solą i pieprzem.

  2. Nie mieszaj zbyt intensywnie – burgery będą wtedy bardziej kruche. Uformuj z mięsa 4 zgrabne kotlety.

  3. Rozgrzej grill do średniej temperatury. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony, aż osiągną ulubiony przez ciebie stopień wysmażenia.

  4. Pod koniec grillowania połóż na każdym kotlecie plaster sera, aby kuszącą się roztopił.

  5. Lekko podgrzej bułki na grillu, aby były chrupiące.

  6. Na dolnej połówce bułki umieść soczystego burgera z roztopionym serem, polej obficie ketchupem i salsą, dodaj plasterki awokado i posyp świeżą kolendrą.

  7. Na koniec pikantne burgery przykryj górną częścią chrupiącej bułki.

  8. Gotowe pikantne burgery podawaj od razu z porcją ulubionej sałatki.

To tylko przedsmak tego, co możesz wyczarować na grillu. Niech ten przepis będzie twoją inspiracją do kulinarnych działań. Odważnie łącz różne rodzaje mięs, poznawaj różnorodność smaków papryczek, twórz własne aromatyczne sosy i nie zapominaj o świeżych, chrupiących dodatkach takich jak sałata albo krążki cebuli. Pamiętaj, dobra jakość składników i szczypta kreatywności to gwarancja udanego grillowania. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl