Spis treści
W poszukiwaniu pomysłów na potrawy z grilla, które przypadną do gustu wszystkim domownikom i zaproszonym gościom na myśl przyszły mi szparagi. W sezonie wiosenno-letnim bez problemu są one dostępne w każdym supermarkecie, dlatego skuszę się i zrobię grillowane szparagi przy najbliższej okazji.
Czy szparagi należy podgotować przed grillowaniem?
Nie jest koniecznie blanszowanie szparagów przed ich grillowaniem, dlatego przygotowanie tego dania jest szybkie i bezproblemowe. W rzeczywistości nawet wskazane jest tego nie robić, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo ich przegotowania.
Z czym grillować szparagi?
Aby zachować pełnię smaku i soczystość grillowanych warzyw, a jednocześnie uchronić je przed popiołem, warto sięgnąć po aluminiowe tacki. Szparagi z grilla doskonale współgrają z daniami mięsnymi, a ich smak można wzbogacić, owijając je przed grillowaniem aromatycznymi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Równie dobrze smakują bez żadnych dodatków – spryskane tylko oliwą i cytryną.
Przepis na szparagi z grilla z oliwą i cytryną z dodatkiem parmezanu
Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: dla 2 -3 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g szparagów,
świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
twardy ser typu parmezan do podania.
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końce.
Szparagi posmaruj oliwą z oliwek.
Połóż szparagi na rozgrzanym grillu i piecz 5 minut.
Co chwilę obracaj, aby przypiekły się z każdej strony.
Zgrillowane szparagi połóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Dla wydobycia smaku dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na sam koniec zetrzyj parmezan i posyp nim szparagi.
Grillowane szparagi to idealny dowód na to, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do mięsa czy ryb. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji – i zobacz, jak szybko znikają z talerza!
