Grillowane szparagi, które podbiją każde garden party! Ten banalnie prosty przepis z trzema składnikami to hit sezonu

Katarzyna Dębek
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym, ale nieskomplikowanym dodatkiem do grillowego menu, te szparagi z parmezanem i cytryną będą strzałem w dziesiątkę.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym, ale nieskomplikowanym dodatkiem do grillowego menu, te szparagi z parmezanem i cytryną będą strzałem w dziesiątkę. Pixabay/HolgersFotografie
Masz dość ciężkich dań z grilla i szukasz czegoś lekkiego, szybkiego i naprawdę pysznego? Grillowane szparagi to idealna propozycja! Wystarczą trzy składniki i dosłownie kilka minut, by przygotować warzywne danie, które zachwyci domowników i gości. Ich delikatny smak, chrupiąca skórka i nutka cytryny to kwintesencja wiosenno-letniego grillowania.

Spis treści

W poszukiwaniu pomysłów na potrawy z grilla, które przypadną do gustu wszystkim domownikom i zaproszonym gościom na myśl przyszły mi szparagi. W sezonie wiosenno-letnim bez problemu są one dostępne w każdym supermarkecie, dlatego skuszę się i zrobię grillowane szparagi przy najbliższej okazji.

Czy szparagi należy podgotować przed grillowaniem?

Nie jest koniecznie blanszowanie szparagów przed ich grillowaniem, dlatego przygotowanie tego dania jest szybkie i bezproblemowe. W rzeczywistości nawet wskazane jest tego nie robić, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo ich przegotowania.

Z czym grillować szparagi?

Aby zachować pełnię smaku i soczystość grillowanych warzyw, a jednocześnie uchronić je przed popiołem, warto sięgnąć po aluminiowe tacki. Szparagi z grilla doskonale współgrają z daniami mięsnymi, a ich smak można wzbogacić, owijając je przed grillowaniem aromatycznymi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Równie dobrze smakują bez żadnych dodatków – spryskane tylko oliwą i cytryną.

Przepis na szparagi z grilla z oliwą i cytryną z dodatkiem parmezanu

  • Czas przygotowania: 5 minut

  • Porcja: dla 2 -3 osób

  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g szparagów,

  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • twardy ser typu parmezan do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końce.

  2. Szparagi posmaruj oliwą z oliwek.

  3. Połóż szparagi na rozgrzanym grillu i piecz 5 minut.

  4. Co chwilę obracaj, aby przypiekły się z każdej strony.

  5. Zgrillowane szparagi połóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

  6. Dla wydobycia smaku dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  7. Na sam koniec zetrzyj parmezan i posyp nim szparagi.

Grillowane szparagi to idealny dowód na to, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do mięsa czy ryb. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji – i zobacz, jak szybko znikają z talerza!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Szok we Włoszech. Zaskakujący ruch selekcjonera „Squadra Azzurra”

Szok we Włoszech. Zaskakujący ruch selekcjonera „Squadra Azzurra”

Słynna polska aktorka nie żyje. Miała 78 lat

Słynna polska aktorka nie żyje. Miała 78 lat

Wróć na i.pl Portal i.pl