Grillowane szparagi, które podbiją każde garden party! Ten banalnie prosty przepis z trzema składnikami to hit sezonu

Katarzyna Dębek
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym, ale nieskomplikowanym dodatkiem do grillowego menu, te szparagi z parmezanem i cytryną będą strzałem w dziesiątkę.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym, ale nieskomplikowanym dodatkiem do grillowego menu, te szparagi z parmezanem i cytryną będą strzałem w dziesiątkę. Pixabay/HolgersFotografie
Masz dość ciężkich dań z grilla i szukasz czegoś lekkiego, szybkiego i naprawdę pysznego? Grillowane szparagi to idealna propozycja! Wystarczą trzy składniki i dosłownie kilka minut, by przygotować warzywne danie, które zachwyci domowników i gości. Ich delikatny smak, chrupiąca skórka i nutka cytryny to kwintesencja wiosenno-letniego grillowania.

Spis treści

W poszukiwaniu pomysłów na potrawy z grilla, które przypadną do gustu wszystkim domownikom i zaproszonym gościom na myśl przyszły mi szparagi. W sezonie wiosenno-letnim bez problemu są one dostępne w każdym supermarkecie, dlatego skuszę się i zrobię grillowane szparagi przy najbliższej okazji.

Czy szparagi należy podgotować przed grillowaniem?

Nie jest koniecznie blanszowanie szparagów przed ich grillowaniem, dlatego przygotowanie tego dania jest szybkie i bezproblemowe. W rzeczywistości nawet wskazane jest tego nie robić, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo ich przegotowania.

Z czym grillować szparagi?

Aby zachować pełnię smaku i soczystość grillowanych warzyw, a jednocześnie uchronić je przed popiołem, warto sięgnąć po aluminiowe tacki. Szparagi z grilla doskonale współgrają z daniami mięsnymi, a ich smak można wzbogacić, owijając je przed grillowaniem aromatycznymi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Równie dobrze smakują bez żadnych dodatków – spryskane tylko oliwą i cytryną.

Przepis na szparagi z grilla z oliwą i cytryną z dodatkiem parmezanu

  • Czas przygotowania: 5 minut

  • Porcja: dla 2 -3 osób

  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g szparagów,

  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • twardy ser typu parmezan do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końce.

  2. Szparagi posmaruj oliwą z oliwek.

  3. Połóż szparagi na rozgrzanym grillu i piecz 5 minut.

  4. Co chwilę obracaj, aby przypiekły się z każdej strony.

  5. Zgrillowane szparagi połóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

  6. Dla wydobycia smaku dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  7. Na sam koniec zetrzyj parmezan i posyp nim szparagi.

Grillowane szparagi to idealny dowód na to, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do mięsa czy ryb. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji – i zobacz, jak szybko znikają z talerza!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl