To będzie miłość od pierwszego kęsa. Smażona feta z sezamem i miodem uwodzi smakiem i chrupkością. Lepiej od razu zrób więcej

Gabriela Fedyk
Smażona feta z sezamem i miodem zamieni zwykłą przystawkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Smażona feta z sezamem i miodem zamieni zwykłą przystawkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia. triocean/Getty Images
Grecka smażona feta z sezamem i miodem to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Chrupiąca, złota skorupka skrywa w swoim wnętrzu kremowy ser. A sezam, słodycz miodu i słony smak fety figlarnie zatańczą na twoim języku. Ten prosty przepis zamieni każdą przystawkę w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Idealnie sprawdzi się na grilla, romantyczną kolację czy przyjęcie z przyjaciółmi.

Spis treści

Smażona feta z sezamem i miodem. Przepis na grecką przystawkę

Czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 2-4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g sera feta,

  • 50 g mąki pszennej,

  • 60 g sezamu,

  • 1 jajko,

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

  • miód.

Jak zrobić smażoną fetę z sezamem i miodem?

  1. Przygotuj trzy talerze: z mąką, z sezamem i z roztrzepanym jajkiem.

  2. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki – prostokąty lub trójkąty.

  3. Kawałki fety obtocz w mące, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku. Upewnij się, że wszystkie boki zostały pokryte.

  4. Fetę w mące i jajku obtocz w sezamie.

  5. Rozgrzej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek na patelni.

  6. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, kawałki fety umieść na patelni i smaż na złoty kolor.

  7. Odwróć i usmaż drugą stronę i brzegi.

  8. Odsącz na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  9. Podawaj jeszcze ciepłe lekko skropione podgrzanym miodem. Smacznego!

Jeśli nie chcesz smażyć sera feta, możesz go upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż feta nabierze złotego koloru.

Grecka smażona feta z sezamem i miodem – przystawka idealna nie tylko na grilla

Smażona feta z sezamem i miodem to kulinarna podróż do serca Grecji, pełna harmonii smaków, które uwodzą już od pierwszego kęsa. Złocista, chrupiąca skórka otula miękki, kremowy środek sera feta, a całość dopełnia słodki, złocisty miód i chrupiący sezam. To przystawka prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna – zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Uwierz mi – trudno jest się oprzeć przed natychmiastowym zjedzeniem tej niezwykłej pyszności! To będzie miłość od pierwszego kęsa.

Z czym możesz ją podać? Smażona feta z sezamem i miodem to danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami i dodatkami. Możesz ją podać z różnymi sałatami (np. szpinakiem, rukolą czy miksem sałat) z dodatkiem oliwy z oliwek i cytryny. Feta z sezamem i miodem będzie tu świetnie kontrastować swoją wyrazistością. Pieczone lub grillowane warzywa będą świetną bazą do wegetariańskiego posiłku. Szczególnie polecam ci bakłażany, cukinię, paprykę i pieczone ziemniaki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śródziemnomorski smak tej przystawki podkreślisz oliwkami i suszonymi pomidorami, a także owocami: figami, granatami albo jabłkami. Smażona feta z sezamem i miodem posmakuje ci też w najprostszej wersji, czyli ze świeżym pieczywem i odrobiną oliwy. Możesz też stworzyć swoją wielką grecką ucztę, podając np. moussakę, souvlaki, tzatziki i tirokafteri. Na pewno będzie smacznie!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Wróć na i.pl Portal i.pl