To będzie miłość od pierwszego kęsa. Smażona feta z sezamem i miodem uwodzi smakiem i chrupkością. Lepiej od razu zrób więcej

Gabriela Fedyk
Smażona feta z sezamem i miodem zamieni zwykłą przystawkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Smażona feta z sezamem i miodem zamieni zwykłą przystawkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia. triocean/Getty Images
Grecka smażona feta z sezamem i miodem to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Chrupiąca, złota skorupka skrywa w swoim wnętrzu kremowy ser. A sezam, słodycz miodu i słony smak fety figlarnie zatańczą na twoim języku. Ten prosty przepis zamieni każdą przystawkę w prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Idealnie sprawdzi się na grilla, romantyczną kolację czy przyjęcie z przyjaciółmi.

Spis treści

Smażona feta z sezamem i miodem. Przepis na grecką przystawkę

Czas przygotowania: 15 minut

Porcje: 2-4

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g sera feta,

  • 50 g mąki pszennej,

  • 60 g sezamu,

  • 1 jajko,

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

  • miód.

Jak zrobić smażoną fetę z sezamem i miodem?

  1. Przygotuj trzy talerze: z mąką, z sezamem i z roztrzepanym jajkiem.

  2. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki – prostokąty lub trójkąty.

  3. Kawałki fety obtocz w mące, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku. Upewnij się, że wszystkie boki zostały pokryte.

  4. Fetę w mące i jajku obtocz w sezamie.

  5. Rozgrzej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek na patelni.

  6. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, kawałki fety umieść na patelni i smaż na złoty kolor.

  7. Odwróć i usmaż drugą stronę i brzegi.

  8. Odsącz na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  9. Podawaj jeszcze ciepłe lekko skropione podgrzanym miodem. Smacznego!

Jeśli nie chcesz smażyć sera feta, możesz go upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż feta nabierze złotego koloru.

Grecka smażona feta z sezamem i miodem – przystawka idealna nie tylko na grilla

Smażona feta z sezamem i miodem to kulinarna podróż do serca Grecji, pełna harmonii smaków, które uwodzą już od pierwszego kęsa. Złocista, chrupiąca skórka otula miękki, kremowy środek sera feta, a całość dopełnia słodki, złocisty miód i chrupiący sezam. To przystawka prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna – zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Uwierz mi – trudno jest się oprzeć przed natychmiastowym zjedzeniem tej niezwykłej pyszności! To będzie miłość od pierwszego kęsa.

Z czym możesz ją podać? Smażona feta z sezamem i miodem to danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami i dodatkami. Możesz ją podać z różnymi sałatami (np. szpinakiem, rukolą czy miksem sałat) z dodatkiem oliwy z oliwek i cytryny. Feta z sezamem i miodem będzie tu świetnie kontrastować swoją wyrazistością. Pieczone lub grillowane warzywa będą świetną bazą do wegetariańskiego posiłku. Szczególnie polecam ci bakłażany, cukinię, paprykę i pieczone ziemniaki.

Śródziemnomorski smak tej przystawki podkreślisz oliwkami i suszonymi pomidorami, a także owocami: figami, granatami albo jabłkami. Smażona feta z sezamem i miodem posmakuje ci też w najprostszej wersji, czyli ze świeżym pieczywem i odrobiną oliwy. Możesz też stworzyć swoją wielką grecką ucztę, podając np. moussakę, souvlaki, tzatziki i tirokafteri. Na pewno będzie smacznie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl