Spis treści
Smażona feta z sezamem i miodem. Przepis na grecką przystawkę
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2-4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
300 g sera feta,
50 g mąki pszennej,
60 g sezamu,
1 jajko,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
miód.
Jak zrobić smażoną fetę z sezamem i miodem?
Przygotuj trzy talerze: z mąką, z sezamem i z roztrzepanym jajkiem.
Ser feta pokrój na mniejsze kawałki – prostokąty lub trójkąty.
Kawałki fety obtocz w mące, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku. Upewnij się, że wszystkie boki zostały pokryte.
Fetę w mące i jajku obtocz w sezamie.
Rozgrzej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek na patelni.
Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, kawałki fety umieść na patelni i smaż na złoty kolor.
Odwróć i usmaż drugą stronę i brzegi.
Odsącz na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawaj jeszcze ciepłe lekko skropione podgrzanym miodem. Smacznego!
Jeśli nie chcesz smażyć sera feta, możesz go upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż feta nabierze złotego koloru.
Grecka smażona feta z sezamem i miodem – przystawka idealna nie tylko na grilla
Smażona feta z sezamem i miodem to kulinarna podróż do serca Grecji, pełna harmonii smaków, które uwodzą już od pierwszego kęsa. Złocista, chrupiąca skórka otula miękki, kremowy środek sera feta, a całość dopełnia słodki, złocisty miód i chrupiący sezam. To przystawka prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna – zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Uwierz mi – trudno jest się oprzeć przed natychmiastowym zjedzeniem tej niezwykłej pyszności! To będzie miłość od pierwszego kęsa.
Z czym możesz ją podać? Smażona feta z sezamem i miodem to danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami i dodatkami. Możesz ją podać z różnymi sałatami (np. szpinakiem, rukolą czy miksem sałat) z dodatkiem oliwy z oliwek i cytryny. Feta z sezamem i miodem będzie tu świetnie kontrastować swoją wyrazistością. Pieczone lub grillowane warzywa będą świetną bazą do wegetariańskiego posiłku. Szczególnie polecam ci bakłażany, cukinię, paprykę i pieczone ziemniaki.
Śródziemnomorski smak tej przystawki podkreślisz oliwkami i suszonymi pomidorami, a także owocami: figami, granatami albo jabłkami. Smażona feta z sezamem i miodem posmakuje ci też w najprostszej wersji, czyli ze świeżym pieczywem i odrobiną oliwy. Możesz też stworzyć swoją wielką grecką ucztę, podając np. moussakę, souvlaki, tzatziki i tirokafteri. Na pewno będzie smacznie!
