Na otarcie łez po długim weekendzie robię ciasto pocieszenia siostry Anastazji. Ten przepis jest tylko dla dorosłych

Gabriela Fedyk
Ciasto pocieszenia siostry Anastazji jest pyszne, ale nie każdy może je jeść.
Ciasto pocieszenia siostry Anastazji jest pyszne, ale nie każdy może je jeść. asab974/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Długi weekend, urlop, wakacje, święta – wszystko, co dobre, szybko się kończy. Powrót do rzeczywistości może być trudny, ale możesz go sobie osłodzić. Na zakończenie i przedłużenie miłych chwil przygotowuję ciasto pocieszenia siostry Anastazji. Ale uwaga – ten wypiek jest tylko dla dorosłych! Skosztujesz i przepadniesz.

Spis treści

Ciasto pocieszenia siostry Anastazji – przepis

Liczba porcji: ok. 24 kawałki.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 jajka,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,

  • 3-4 łyżki cukru kryształu,

  • 1 galaretka czerwona,

  • 1 łyżka masła.

Na masę kokosową:

Na polewę czekoladową:

  • 100 g cukru,

  • 200 g margaryny,

  • 10 g kakao,

  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić ciasto pocieszenia siostry Anastazji?

  1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno. Zacznij stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Całość zmiksuj.

  2. Dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj – najlepiej drewnianą łyżką.

  3. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół) piecz biszkopt przez ok. 35 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij część soku. Przełóż starte jabłka do garnka, zasyp cukrem i dodaj łyżkę masła. Praż pod przykryciem przez ok. 5 minut.

  5. Do uprażonych jabłek dodaj galaretkę w proszku. Smaż jeszcze przez chwilę bez przykrycia.

  6. Wiórki kokosowe zalej wódką, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  7. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj żółtko, kaszę mannę i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj, aż uzyskasz gęstą masę.

  8. Przygotuj polewę czekoladową. Składniki umieść w rondelku z grubym dnem. Podgrzewaj do momentu, aż się rozpuszczą i zgęstnieją.

  9. Na upieczony i wystudzony biszkopt nałóż masę jabłkową, a na masę jabłkową połóż masę kokosową. Całość polej polewą czekoladową. Smacznego!

Kto nie powinien jeść ciast z alkoholem?

Ciasta z alkoholem – takie jak ciasto pocieszenia, keks z rumem, tiramisu z likierem czy nasączane wódką biszkopty – kuszą głębokim smakiem i aromatem. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może po nie sięgać.

Ciast z dodatkiem alkoholu nie powinny spożywać:

  • dzieci,

  • kobiety w ciąży,

  • osoby planujące ciążę,

  • osoby, które z powodów zdrowotnych lub światopoglądowych unikają alkoholu – np. osoby w trakcie terapii uzależnień.

Nawet jeśli alkohol częściowo wyparuje podczas pieczenia, jego śladowe ilości mogą pozostać w deserze i nie są zalecane dla tych grup.

Przepis pochodzi z książki „100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl