Najlepszy serowiec siostry Anastazji na Wielkanoc. Zrób przepis na ciasto znanej zakonnicy. Uracz nim smakoszy wiśni

Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc.
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje wilgotne ciasto z twarogiem, wiśniami i chrupiącą posypką kokosową na Wielkanoc. Andrzej Sochacki/materiały prasowe wydawnictwa WAM
Święta wielkanocne to okazja do przygotowania ciast i deserów na bazie twarogu. Przepis na serowiec z wiśniami proponuje siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielkanoc z siostrą Anastazją”. Sekretem wilgotnego wypieku jest dodanie twarogu w trakcie zagniatania ciasta. Tak pyszne, że poprosicie o dokładkę.

W skrócie

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to autorka książek kucharskich i znawczyni kuchni polskiej. W swoich książkach proponuje domowe wypieki na ciasta z kremem, z bezą i galaretkami. Przepisy siostry Anastazji można wykonać na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako urodzinowy poczęstunek dla gości. Serowiec zawijany z wiśniami pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Trudno się mu oprzeć.

Serowiec zawijany z wiśniami — przepis na ciasto

Składniki:

  • 300 g zmielonego sera,
  • 4-5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 600 g mąki,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek oleju,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Budyń wiśniowy:

  • 2 słoiki wiśni w syropie,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić serowiec z wiśniami siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier puder, żółtka i wyrób ciasto tak, jak ciasto kruche, stopniowo dodając mleko i olej.
  2. Konsystencja ciasta powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj.
  3. Wiśnie odsącz. Syrop uzupełnij wodą do 1/2 litra. Na rozcieńczonym syropie ugotuj budyń z proszku i mąki ziemniaczanej. Dodaj odsączone wiśnie i wymieszaj.
  4. Wierzch każdego rozwałkowanego placka posmaruj budyniem wiśniowym. Każdy placek zwiń w roladę i ułóż na blaszce.
  5. Wszystkie składniki na posypkę wymieszaj i podsmaż na lekko złoty kolor.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp posypką.
  7. Serowiec z wiśniami piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Przepisy na Wielkanoc

Siostra Anastazja proponuje na święta nie tylko przepisy na słodkie przysmaki. Szczególnie polecamy zainteresować się przepisem na baranka wielkanocnego, pikantną ćwikłę z chrzanem oraz sałatkę jarzynową. Gdy macie ochotę zrobić ciasto bez pieczenia, polecamy skorzystać z przepisu na sernik porzeczkowy na zimno. Smakosze galaretek i deserów z biszkoptami będą bardzo zachwyceni połączeniem składników.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

GORĄCY TEMAT
„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Wróć na i.pl Portal i.pl